Бесплатна правна помоћ жртвама насиља у породици у Српској

0
549

Законом о остваривању права на бесплатну правну помоћ, Министарство правде Српске обезбиједило је да и жртве насиља у породици могу бити корисници бесплатне правне помоћи.

И то није све – жртвама насиља у породици даје се приоритет при одобравању бесплатне правне помоћи.

Правна помоћ биће им пружена на више начина – рецимо, кроз правни савјет и помоћ у попуњавању образаца, правну помоћ у састављању свих врста писмена, заступање на суду, сачињавање апелација и слично.

Ово законско рјешење на снагу је ступило 20. јула, а како је оцијењено из ресорног министарства, имаће позитиван утицај на грађане Републике Српске јер ће сва лица која испуњавају прописане критеријуме моћи остварити право на бесплатну правну помоћ у грађанским споровима, чиме се штити њихово законом загарантовано право на једнак приступ правди.

Према закону, бесплатна правна помоћ мора се пружити свакој особи која према својој финансијској ситуацији није у могућности да оствари право пред судом или другим органима без штете по нужно издржавање себе и своје породице.

– Корисници бесплатне правне помоћи ослобођени су плаћања и административних такса, а осим лица која испуњавају услове за бесплатну правну помоћ по финансијском критеријуму уведене су нове категорије лица које ово право остварују по неком другом критеријуму – рекла је за „Независне“ Сања Џомбић, портпарол  Министарства правде РС.

Ради се о праву на бесплатну правну помоћ по критеријуму личног својства или статуса пред надлежним органом, као што су чланови породица погинулих и несталих бораца Војске Републике Српске, лица с инвалидитетом те лица са четворо и више дјеце док се дјеца налазе на редовном школовању.

– Жртве насиља у породици имају шири спектар права у односу на остале кориснике јер бесплатна правна помоћ за ова лица укључује и сачињавање приватних исправа и уговора с обзиром на то да се ради о посебно рањивој категорији – навела је Џомбићева.

Циљ им је, како истичу из ресорног министарства, да се осигура и побољша приступ правди и правосуђу за жртве насиља у породици широм Републике Српске, али и за остале угрожене категорије, обезбјеђујући им ефикасне услуге бесплатне правне помоћи, које укључују савјетовање те састављање поднесака на основу којих би могле заштитити своје интересе и остварити своја права.

Овим законом прописано је да право на бесплатну правну помоћ по финансијском критеријуму остварују лица лошег имовинског стања.

Предвиђено је да у року од 30 дана од дана ступања на снагу овог закона министар Антон Касиповић донесе правилник о изгледу и садржају обрасца за пружање бесплатне правне помоћи.

Љиљана Чичковић, директорица Удружења „Женски центар“ Требиње, оцјењује да је веома битно то што је жртвама насиља у породици обезбијеђена бесплатна правна помоћ.

– Дефинитивно, за жртве породичног насиља потребни су искусни правници који јако добро владају овом тематиком, тако да сматрам да је то изузетно важно – рекла је Чичковићева за „Независне“.

Како је раније објављено, према евиденцијама МУП-а Српске, насиљу у породици је у 2019. години било изложено 1.438 особа, што је за 14,4 одсто више него 2018. године, а према евиденцијама центара за социјални рад насиљу су биле изложене 1.472 особе, што је за 8,6 одсто више него 2018. године.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here