Бакалар: Ако ове седмици не буде усвојен буџет, упитни избори

0
609

 Ако у овој седмици не буде усвојен буџет БиХ, локални избори 15. новембра су упитни, рекао је предсједник Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ Жељко Бакалар.
Бакалар је навео да не може прејудицирати да ли ће на наредним сједницама оба дома Парламентарне скупштине БиХ бити усвојен буџет, али да се нада да хоће чиме би ситуација била релаксирана.

Он је за сарајевско „Ослобођење“ рекао да је сваки сат битан.

„Недјеловање институција БиХ у Изборним законом прописаним роковима довело је до овакве ситуације“, напоменуо је Бакалар, подсјетивши да су због неусвајања буџета избори одгођени за 15. новембар.

Он је истакао да ЦИК већ касни са неколико радњи које су прописане планом спровођења – 4. јула су требали кренути у процедуру штампања и упућивања привремених бирачких спискова, а већ су требали запослити и 30 додатних људи.

Бакалар је рекао да би и избори у Мостару могли да буду одржани 15. новембра уколико законодавац да овлаштења ЦИК-у да ради према скраћеним роковима.

Он је додао да након подношења пријава за овјеру политичких партија крећу са уносом и обрадом пријава, те потписа подршке за политичке субјекте.

„То је активност која се реализује до 9. јула, а 10. јула би требало да буде одржана прва сједница ради потврђивања овјере политичких странака, независних кандидата, удружења и група грађана или евентуалног обавјештења о неправилностима у њиховим пријавама, да би их могли отклонити“, рекао је Бакалар.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here