Бачка Паланка: Дан сјећања на убијене и прогнане Србе у „Олуји“

0
469

У Бачкој Паланци вечерас ће, у присуству званичника Републике Српске и Србије, бити одржана централна манифестација обиљежавања Дана сјећања на убијене и прогнане Србе у хрватској оружаној акцији „Олуја“, 4. августа 1995. године.

Манифестација, којом Србија и Република Српска заједнички обиљежавају 23 године од злочиначке акције хрватске војске и полиције, почеће у 20.00 часова на стадиону Спортско рекреативног центра „Тиквара“ у Бачкој Паланци, уз директан пренос на Радио-телевизији Републике Српске.

Парастос жртвама служиће Његова светост патријарх српски Иринеј, након чега ће услиједити обраћање свједока страдања Јелене Кнежевић, која је августа 1995. године у избјегличкој колони дошла у Србију, предсједника Републике Српске Милорада Додика и предсједника Србије Александра Вучића.

Скупу ће из Републике Српске, осим Додик, присуствовати и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, као и члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић, те предсједник СДС-а Вукота Говедарица.

Централној државној манифестацији присуствоваће представници влада Републике Српске и Србије, посланици у народним скупштинама Републике Српске и Србије и других државних органа Српске и Србије, представници Војске Србије, Српске православне цркве, удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и бројни грађани.

У „Олуји“ је, према подацима српског Комесаријата за избјеглице, протјерано 250.000 Срба из Републике Српске Крајине, 1.856 је убијено, а 836 воде се као нестали.

Та акција почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције и јединица ХВО-а на подручја Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације, односно на Републику Српску Крајину.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла хрватску заставу, док су колоне избјеглица на тракторима и другим пољопривредним возилима улазиле у Србију.

Акција „Олуја“ је највеће и једно од најсуровијих етничких чишћења на подручју бивше Југославије током деведесетих година прошлог вијека.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here