Bačka Palanka: Dan sjećanja na ubijene i prognane Srbe u „Oluji“, prenos od 20 časova na RTRS

0
737
U Bačkoj Palanci večeras će, u prisustvu zvaničnika Republike Srpske i Srbije, biti održana centralna manifestacija obilježavanja Dana sjećanja na ubijene i prognane Srbe u hrvatskoj oružanoj akciji „Oluja“, 4. avgusta 1995. godine.

Manifestacija, kojom Srbija i Republika Srpska zajednički obilježavaju 23 godine od zločinačke akcije hrvatske vojske i policije, počeće u 20.00 časova na stadionu Sportsko rekreativnog centra „Tikvara“ u Bačkoj Palanci, uz direktan prenos na Radio-televiziji Republike Srpske.

Parastos žrtvama služiće Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, nakon čega će uslijediti obraćanje svjedoka stradanja Јelene Knežević, koja je avgusta 1995. godine u izbjegličkoj koloni došla u Srbiju, predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Skupu će iz Republike Srpske, osim Dodik, prisustvovati i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, kao i član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, te predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

Centralnoj državnoj manifestaciji prisustvovaće predstavnici vlada Republike Srpske i Srbije, poslanici u narodnim skupštinama Republike Srpske i Srbije i drugih državnih organa Srpske i Srbije, predstavnici Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve, udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i brojni građani.

U „Oluji“ je, prema podacima srpskog Komesarijata za izbjeglice, protjerano 250.000 Srba iz Republike Srpske Krajine, 1.856 je ubijeno, a 836 vode se kao nestali.

Ta akcija počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica HVO-a na područja Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije, odnosno na Republiku Srpsku Krajinu.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbjeglica na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima ulazile u Srbiju.

Akcija „Oluja“ je najveće i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše Јugoslavije tokom devedesetih godina prošlog vijeka.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here