Autoput i “Željeznice RS” sarajevski taoci

0
504

Dva projekta u RS vrijedna zajedno oko 98 miliona evra ostaju i dalje pod sarajevskom blokadom jer Komisija za spoljne poslove Predstavničkog doma Parlamenta BiH ni juče, treći put uzastopno, nije uspjela da održi sjednicu.

Članovi te komisije trebalo je da daju saglasnost za ratifikaciju više međunarodnih sporazuma i ugovora milionske vrijednosti, među kojima su i ugovori o izgradnji autoputa Banjaluka – Doboj i kreditu Svjetske banke za restrukturiranje “Željeznica RS”.

Evropska investiciona banka ugovorila je sa preduzećem “Autoputevi RS” dodatno zaduženje u iznosu od 47 miliona evra za završetak izgradnje autoputa “9. januar” od Banjaluke do Doboja. Svjetska banka odobrila je još krajem prošle godine “Željeznicama RS” kredit od 51,30 miliona evra. Novac iz ovih aranžmana ne može biti operativan sve dok sporazum o kreditu ne bude ratifikovan na nivou institucija BiH.

Sjednica Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma Parlamenta BiH otkazana je zbog nedostatka kvoruma za rad i odlučivanje. Od devet članova na sjednici se pojavilo samo troje – Nermina Kapetanović iz SDA, Željko Komšić iz DF-a i Senad Šepić iz Nezavisnog bloka. Sjednici se nisu odazvali Mladen Bosić iz SDS-a, Monika Tomić iz HDZ-a BiH, Denis Bećirović iz SDP-a, Mirsad Đonlagić iz SBB-a, Sadik Ahmetović iz Nezavisnog bloka, dok Dušanka Majkić u skladu sa odlukom SNSD-a da njegovi članovi napuste sve komisije već mjesecima ne učestvuje u njenom radu.

Time davanje saglasnosti na 18 ugovora i sporazuma, na koje se čeka još od kraja maja kada je bila zakazana prva neuspješna sjednica Komisije za spoljne poslove, ostaje neizvjesno. Novi pokušaj održavanja sjednice Komisije za spoljne poslove uslijediće danas prije sjednice Predstavničkog doma i ukoliko bude održana, dnevni red Predstavničkog doma trebalo bi da bude dopunjen tačkom koja se odnosi na davanje saglasnosti za ratifikaciju sporazuma i ugovora.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić rekao je da za ovakvo ponašanje poslanika, zbog čijeg nedolaska na sjednice trpe vrlo važni projekti i preduzeća, nema racionalnog opravdanja.

– Ne mogu ništa drugo reći osim da sam razočaran zbog takvog ponašanja. Ne mogu da vjerujem da se na sjednici nisu pojavili ni poslanici iz RS jer se ne radi ni o kakvim političkim stvarima nego o životnim pitanjima koja su važna za svakog građanina Srpske. Ovakvim ponašanjem se dovodi u pitanje opstanak “Željeznica RS” i blokira realizacija infrastrukturnog projekta koji je veoma važan za Srpsku – rekao je Trninić.

Bosić nije želio da govori zbog čega nije došao na sjednicu komisije, a njegova stranačka koleginica iz Parlamenta BiH Aleksandra Pandurević tvrdi da je SNSD glavni krivac što Komisija za spoljne poslove ne radi. Poslanik SNSD-a Staša Košarac rekao je da Savez za promjene kao dio vlasti na nivou BiH blokira sve što je značajno za RS.

– Savjet ministara BiH je sa ministrima Saveza za promjene blokirao 750 miliona KM za razne projekte važne za RS. Sve projekte koji se odnose na razvoj RS kadar Saveza za promjene blokira. Bosić nije bio na sjednici komisije iako je bio u zgradi Parlamenta – rekao je Košarac.

Šepić kaže da bi radnik u nekom preduzeću zbog nedolaska na posao trpio finansijske posljedice ili dobio otkaz.

– Zašto poslanici ne dolaze na sjednice, komisija to treba da pita njih, ali očigledno je da je to krajnja neodgovornost i prema Parlamentu i prema biračima koji su im dali glas da ih zastupaju – rekao je Šepić.

Poslanik HDZ-a BiH Predrag Kožul rekao je da ugovori treba da budu ratifikovani i izrazio očekivanje da će sjednica komisije danas biti održana.

“Pukla” i komisija za primjer

Nedostatak kvoruma otkazao je juče i sjednicu Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamenta BiH iako je ona do sada bila jedna od rijetkih koje s tim nisu imale problema.

– Očigledno je da blizina izbora utiče i na pojavljivanje poslanika na sjednicama komisija – rekao je član ove komisije iz DF-a Damir Bećirović.

Član ove komisije Mirsad Isaković iz SBB-a kazao je da je obaveza poslanika da dolaze na sjednice komisija i da bi oni koji izostaju trebalo da budu novčano kažnjeni.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here