Аустријски инвеститор жели да уложи 12 милиона евра у пословно-индустријску зону “Фамос” у Палама

0
57

Одборници у Скупштини општине Пале данас су једногласно усвојили одлуку о покретању активности на реализацији пословног плана у пословно-индустријској зони “Фамос” у Палама, гдје би потенцијални инвеститор из Аустрије требало да уложи око 12 милиона евра.

Према ријечима начелника општине Пале Бошка Југовића, аустријски инвеститор из Инсбрука је послао писмо намјере у којем је изразио интересовање за улагање у пословно-индустријску зону “Фамос” и покретање фабрике из области дрвне и металне индустрије, која би донијела нова радна мјеста за локално становништво.

– Скупштина је у овом тренутку дала мени, као начелнику општине, одређена овлаштења да могу да уђем у преговоре и закључим уговор, ако он буде повољан по општину Пале. Ја прије свега имам интерес да штитим општину и то је неспорно, и од инвеститора ћемо тражити банковне гаранције и све оно што ће доказати његову озбиљност – каже Југовић.

Он додаје да су обећања поменутог инвеститора из Аустрије таква да намјерава уложити шест милиона евра у реконструкцију и санацију објеката, као и шест милиона евра у машине за израду столарије од дрвета и пвц-а, кухињских елемената, подова и другог, које би извозио у Аустрију.

-Надамо се да ће то бити једна озбиљна прича која ће пружити могућност за запошљавање кадра, којег смо намјеравали да едукујемо у Средњошколском центру “Пале” и који ће радити на “цнц” машинама –каже Југовић.

Југовић сматра да би инвеститор из Аустрије требало да уложи укупно 12 милиона евра у санацију објеката и машине, те да то говори о његовој озбиљној намјери да остане на овим просторима у будућем периоду и запосли око 200 људи.

– Оно што је важно, он неће бити конкуренција локалним дрвопрерађивачима, зато што ће сва његова производња ићи у извоз, у Аустрију и неће се бавити примарном прерадом дрвета, него ће користити полупроизводе које ће куповати на локалу – додаје Југовић.

На данашњој сједници Скупштине општине Пале, одборници су усвојили и одлуку о дугорочном кредитном задужењу Комуналног предузећа Градска топлана а.д. Пале у износу од 250.000 КМ.

Према ријечима начелника општине, тај новац ће Градској топлани послужити за набавку огријева за наредну зимску гријну сезону.

Југовић је истакао да су по питању приједлога одлуке о безбједности саобраћаја на путевима на подручју општине Пале акценат ставили на двије ствари.

– Са Агенцијом за безбједност саобраћаја смо направили нову одлуку о безбједности саобраћаја и то је “зелено свјетло” да уђемо у израду стратегије о безбједности саобраћаја, која ће дефинисати на који начин да се уреди саобраћај на подручју општине Пале и да буде у интересу свих грађана – каже Југовић.

Додаје да се друга ствар односи на набавку камера за контролу брзине возила, те да намјеравају покренути иницијативу да се на подручју општине Пале постави неколико таквих камера.

– То ће сигурно дати допринос да се вози спорије и једино ће новчана казна натјерати возаче да се понашају у складу са саобраћајним правилима – закључује Југовић.

На данашњој сједници Скупштине општине Пале усвојене су одлуке о разрјешењу члана Управног одбора вртића “Буба-Мара” и именовању новог в.д. члана Управног одбора, као и приједлог одлуке о додјели награда и признања поводом Празника општине Пале.

Такође, одборници СО Пале усвојили су Приједлог закључка о издавању урбанистичко-техничких услова за изградњу гондоле и алпинкостера на Јахорини.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

one × 5 =