Atina: Požar namjerno izazvan?

0
676

Grčke vlasti saopštile su da postoje “ozbiljne indikacije” da je šumski požar u blizini Atine, u kojem su stradale najmanje 83 osobe, namjerno izazvan.

Agencija Rojters u međuvremenu ocjenjuje da je grčki plan civilne zaštite bio praktično bezvrijedan kada je požar krenuo da guta sve pred sobom.

Kako objašnjava grupa eksperata s geološkog fakulteta u Atini, bezbjedonosni standardi bili su veoma niski, a predviđen broj ruta za izlazak iz mjesta u slučaju opasnosti, nedopustivo je mali.

Zamjenik ministra za javni red i zaštitu građana Nikos Toskas rekao je da analiza satelitskih snimaka i inspekcije na terenu ukazuju da je požar, koji je izbio na više mjesta za kratko vrijeme, najvjerovatnije podmetnut, prenio je AP.

Portparol grčke vlade Dimitris Canakopulos rekao je da je premijer Aleksis Cipras dao instrukcije za potpunu istragu o požarima, dodaje grčka agencija ANA.

– Od ovog trenutka, premijer je dao naređenje da se brzo i pažljivo istraže svi dokazi i da ništa ne bude ostavljeno bez odgovora – rekao je Canakopulos na konferenciji za novinare.

Dok je istraga o uzrocima požara u toku, svjedoci, spasioci i gradonačelnici saglasni su u jednoj stvari – nije izdato naređenje za evakuaciju. Ali ne slažu se oko toga ko je trebalo da ga uputi.

– Crkvena zvona nisu zvonila, sirene nisu bile uključene, niko nas nije obavijestio – kaže Fibi Angelopulos, koja je preživjela požar.

Ostaje nepoznato zašto vlasti nisu naložile evakuaciju gradića Mati, istočno od Atine, koji se u ponedjeljak uveče pretvorio u smrtonosnu klopku za desetine ljudi.

Većina upoznatih sa situacijom kaže da nije bilo vremena za koordinisanu akciju.

Јedan Vladin zvaničnik rekao je da je brzina vjetra bila 120 kilometara na čas, a iskusni vatrogasci kažu da je bilo jedva 20 minuta raspoloživog vremena sa evakuaciju.

Umjesto organizovanog napuštanja kuća, mnogi su se uputili ka svojim kolima, zakrčivši uzane ulice. Ljudi su bježali u svim pravcima, a nizovi spaljenih automobila govore o agoniji žrtava.

Vladini zvaničici kažu da je evakuacija posao gradonačelnika, jer jedino njegova kancelarija može tako nešto da naredi.

Sa time se slaže i regionalna guvernerka Eleni Cupra. Ona, međutim, dodaje da su brzina vjetra i nagla promjena njegovog pravca organizovanu evakuaciju učinili gotovo nemogućim zadatkom.

Elijas Psinakis, gradonačelnik okruga Maraton, koji pokriva i Mati, međutim, kaže da evakuacija nije bila njegova odgovornost.

– To naređuje vatrogasna brigada. U tako ekstremnim situacijama, niko drugi ne može da izdaje naređenja – rekao je gradonačelnik Psinakis.

Evangelos Burnos, gradonačelnik Rafine, odakle se vatra proširila na Mati, ranije je izjavio da su vatrogasci vikali “bježite”, ali to nije bilo zvanično naređenje za evakuaciju.

Vatrogasci kažu da su njihove brigade pod nadzorom lokalnih vlasti, ali da naređenje za evakuaciju izdaje viši nivo vlasti.

Rojters navodi da Plan civilne zaštite, napisan na 83 stranice, nalaže da su, ukoliko su dvije opštine zahvaćene vatrom, regionalne vlasti nadležne da izdaju naređenje za evakuaciju.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here