Асоцијација „Ствараоци Републике Српске“: Нисмо против бораца него против ревизије историје

0
645
Асоцијација „Ствараоци Републике Српске“ осудила је, како наводе у саопшењу, покушај грубе ревизије историје и харангу која се води против првих посланика, првих чланова валаде и првих чланова Предсједништва БиХ.

У саопштењу за јавност из ове асоцијације истичу да желе да упознају јавност о истини у вези са њиховим захтјевима и опасној тези која се све чешће пласира у јавности, а то је су борци, а не посланици првог сазива створили Републику Српску.

– Циљ је, верујемо несвесно, да се направи раскол између Асоцијације и Борачке организације. У том расколу Асоцијација „Ствараоци Републике Српске“ неће учествовати, али ради часних припадника Борачке организације и осталих грађана Републике Српске желимо да изнесемо истину – наводе из Асоцијације.

У саопштењу се напомиње да нема ни једног члана Асоцијације који деградира улогу бораца Републике Српске, напротив, снажно се боре за афирмацију „наше војске која, нажалост, више не постоји“, а која се може поредити са славном српском војском која је 1918. године ослободила Србију и све Јужне Словене.

– Међутим, независно од предње чињенице, тврдња да су борци створили Републику Српску једноставно није тачна и дубоко је штетна за Републику Српску и наш народ. Ти коментатори, не верујемо да то раде намерно, уствари заступају тезу наших непријатеља који управо тврде да је Република Српска створена у рату и да су је створили злочинци, претходно разбивши међународно признату државу БиХ – додаје се у саопштењу.

Из Асоцијације подсјећају да је та теорија, поред осталог, била један од аргумената на Уставном суду БиХ да се оспори Дан Републике – 9. јануар.

– А да нису у праву наши непријатељи, а ни појединци који мисле да се историја претњама и уценама може написати, говоре општепознате следеће чињенице – 24. октобра 1991. године српски посланици из Скупштине БиХ су као политички одговор на прегласавање и мајоризацију српског народа основали Скупштину Српског народа у БиХ. Деветог јануара 1992. године су исти ти посланици, скупа са члановима председништва и владе, али уз свесрдну помоћ огромног броја Срба на нижим нивоима власти, прогласили и створили Српску Републику БиХ. Проглашење је учинило цивилно политичко крило нашег Отаџбинског покрета јер тада Војска Републике Српске (ВРС) није ни постојала –  наводи се у саопштењу.

Из Асоцијације додају да су цивилно политичко крило – Ствараоци касније организовали и одбрану српског народа, те да је све то било у времену од 9. јануара па до 12. маја кад су ти исти посланици донијели Закон о војсци и створили ВРС.

У саопштењу се наглашава да је 12. маја 1992. године, кад је основана ВРС, један дио српског народа ушао у састав Војске, да с пушком брани створену државу, а други је наставио да се политичким средствима бори да Република Српска опстане.

На дан формирања Војске, додаје се у саопштењу, Војсци је предата слободна територија величине близу 70 одсто БиХ.

Из Асоцијације напомињу да су ово историјске чињенице које су у функцији одбране од фалсификата да је Република Српска створена у рату и да су је створили, према ријечима непријатеља, зликовци због чега је треба укинути.

– Колики је значај српског цивилно политичког крила, односно Стваралаца, говори историјска чињеница да су у току рата на све три стране у БиХ постојали борци и цивилно политичка крила и на све три стране борци су одбранили, сачували или освојили неку територију, зависно на којој страни су били, а само наше цивилно политичко крило – Ствараоци створили су националну државу Републику Српску. И да би лакше разумели величину дела које су створили Ствараоци најбоље је питати представнике друга два народа у БиХ шта би дали да имају своју националну државу – наводе из Асоцијације.

У саопштењу се додаје да је највећи број бораца чине часни људи, али да „морају ‘прочешљати’ своје редове и одстранити квази борце којима су данас новци најважнији“, те да ти „квази борци, не само да желе да прекроје историју него су и против права првих посланика, чланова прве владе и чланова председништва, да им по Закону из 1996. године буде дато оно што им припада“.

Из Асоцијације поручују да ће се борити свим расположивим средствима против ревизије историје и никад неће умањити значај ВРС, као и да Ствараоцима буде надокнађено оно што им по закону припада, а онима који заступају став да је улога Стваралаца била мала и неважна поручују да данас у миру донесу неку одлуку сличну оној из 1991. године и спроведу вољу српског народа.

– Знамо да то не могу, за такву одлуку треба мање мудрости и памети, а више храбрости, а они храброст имају само да нападају оне којима наши непријатељи никад нису опростили што су створили Републику Српску – наводи се у саопштењу Координационог одбора Асоцијације „Ствараоци Републике Српске“.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here