Анкетирање домаћинства од 15. октобра

0
581

Републички завод за статистику Републике Српске спровешће ће од 12. октобра до 9. новембра пети талас анкетирања домаћинстава с циљем израде главног оквира узорка који је од изузетног значаја за статистичке институције.

Главни оквир узорка служи као основа за анкетна истраживања о радној снази, потрошњи домаћинстава, употреби информационо-комуникационих технологија у предузећима и домаћинствима, саопштено је из Републичког завода за статистику.

Ова активност траје три године, а статистичке институције у БиХ спроводе је у 12 таласа, односно тромјесечја.

Анкетирање на територији Српске врше овлашћени анкетари који имају акредитације Републичког завода за статистику Републике Српске.

Упитник садржи 13 питања – о имену и презимену, полу, датуму рођења, статусу објекта, броју чланова домаћинства, старосној структури, образовним карактеристикама.

Умјесто упитника на папиру, анкетари уносе податке у рачунар и достављају их статистичким институцијама на дневној бази.

Прикупљени подаци о домаћинствима су повјерљиви и користиће се искључиво за статистичке сврхе, а у складу са Законом о статистици Републике Српске.

Приликом анкетирања примјењиваће се препоручене мјере Републичког штаба за ванредне ситуације и препоруке Института за јавно здравство Републике Српске у вези са превенцијом ширења вируса короне.

Ове мјере и препоруке подразумијевају спровођење анкетирања ван домаћинстава, док анкетари и испитаници морају да обавезно да носе заштитне маске и буду на физичкој дистанци од два метра приликом анкетирања.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here