Американци саботирали „Чернобиљ“ – Руси снимају своју серију

0
354

Велики успех мини-серије „Чернобиљ“ изазвао је поновну фасцинацију најгором нуклеарном катастрофом у историји, а како пише „Москоу тајмс“ изгледа да се спрема и руска серија о догађајима у електрани близу Припјата 1986. године.

Петоделна серија телевизије ХБО о експлозији нуклеарног реактора у совјетској електрани стекла је велику популарност и наишла на изузетно добар пријем код гледалаца и критичара.

Наравно, има и неких који негативно гледају на њу, па је тако новинар Њујоркера критиковао серију зато што није тачно приказала „однос моћи у СССР-у“.

Према писању Москоу тајмса, и у Русији постоје одређени кругови којима се нимало не допада што је америчка телевизија снимила серију о Чернобиљу.

„Чињеница да америчка, а не руска, телевизија говори о нашим сопственим херојима је извор срама“, истиче новинар Иља Шепелин.

Због тога је одлучено да руски канал НТВ продуцира домаћу серију о дешавањима у нуклеарној електрани у Украјини.

Режија ће, према писању Москоу тајмса, бити поверена Алексеју Мурадову, а серија ће се уместо на догађаје после експлозије фокусирати на теорију у коју је укључен амерички шпијун.

„Једна од теорија јесте да су се Американци инфилтрирали у нуклеарну електрану ‘Чернобиљ’. Већина историчара не пориче то. На дан експлозије један од непријатељских обавештајних агената био је присутан у станици“, објаснио је Мурадов.

Хероји серије због тога неће бити научници, војници и цивили који су помогли да се спречи даље ширење радијације, већ КГБ агенти који покушавају да спрече ЦИА оперативце, пише Москоу тајмс.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

2 + 10 =