Ambasadorku SAD-a u BiH Morin Kormak naslijediće Erik Nelson

0
632

Američka administracija zatražila je od BiH agreman za novog ambasadora Erika Nelsona koji će naslijediti Morin Kormak na dužnosti ambasadora SAD-a u BiH, saznaje Večernji list od izvora bliskih Stejt Departmentu.

Erik Nelson, službenik Više službe za inostrane poslove, u rangu savjetnika, imenovan je za zamjenika izvršnog sekretara i direktora Izvršne kancelarije Izvršnog sekretarijata 2. juna 2015. godine.

Nelson je prethodno obavljao dužnost direktora Kancelarije diplomatije u Odjeljenju za upravljanje izvorima informisanja, zamjenika šefa misije u Kostariki, te generalnog konzula u Minhenu. Od kada se pridružio Službi za inostrane poslove 1990. godine, takođe je obavljao dužnosti u Islamabadu, Milanu, Meksiko Sitiju, Frankfurtu, Santo Domingu, kao i u Vašingtonu, u Odjeljenju za administraciju.

Godine 2014. Fidskup magazin ga je proglasio jednim od četrnaest lidera – vizionara u polju federalne informacione tehnologije, navodi se u bh. izdanju Večernjeg lista.

Nelson je karijeru počeo u javnoj službi kao dobrovoljac u mirovnim snagama u Liberiji.

Od 2013. do 2014. bio je član 21. seminara Centra za međunarodne studije MIT-a.

Diplomirao je hemijski inženjering na Univerzitetu Rajs, te magistrirao poslovnu administraciju na Univerzitetu Teksas u Austinu.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here