Амбасада Русије: Казнити вандале који су оскрнавили „Вјечну ватру“

0
510
Амбасада Русије у Србији саопштила је данас да не искључује могућност да су споменик „Вјечна ватра“ на Гробљу ослободиоцима Београда оскрнавили „маргинални отпадици“ по спољном налогу, рачунајући да ће на тај начин унијети раздор у братске односе српског и руског народа.

 

Из руске Амбасаде истичу да су дубоко потресени варварским скрнављењем „Вјечне ватре“, оцијенивши да је очигледан циничан покушај сврставања Србије у низ европских земаља у којима су рат против споменика антифашистима и преписивање историје, на велику жалост, добили системски карактер.

Из Амбасаде су поручили да не искључују да су маргинални отпадници, који су починили овај плашљив злочин, дјеловали према спољном налогу, рачунајући да на тај начин унесу раздор у братске односе српског и руског народа.

„Сигурни смо да то у Србији неће проћи. Наглашавамо хитну реакцију на овај догађај руководства Србије, надлежних државних органа, власти пријестонице, као и СУБНОР-а“, саопштено је из Амбасаде Русије у Београду.

Исказано је увјерење да ће заједничким напорима споменик бити наредних дана у потпуности обновљен, а да ће вандали бити заслужено кажњени.

У саопштењу је наглашено да је свети дуг да се поштује сјећање на јуначке претке који су дали своје животе за ослобођење свијета од човјекомрзилачке идеологије нацизма.

„И даље намјеравамо да непрекидно бранимо антифашистичке вриједности од било којих насртаја и да посвјећујемо приоритетну пажњу војномеморијалном и истраживачком раду. Драго нам је да нас у томе свестрано подржава српска јавност“, закључено је у саопштењу.

Споменик „Вјечна ватра“ на Гробљу ослободиоцима Београда оскрнавили су непознати почиониоци, угасивши пламен који су средином мјесеца на свечаној церемонији упалили министар спољних послова Русије Сергеј Лавров и предсједник Србије Александар Вучић.

Споменик су протекле ноћи непознати починиоци полили бојом, а пламен угасили.

На споменику су оставили кутију од боје с натписом „Ослободиоци? Не, никада!“, а испод тога прецртан срп и чекић.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here