Ален Шеранић: Вакцина против вируса корона могла би бити доступна идуће године

0
587

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је да би вакцина и лијек против вируса корона могли бити доступни идуће године, што би олакшало ситуацију што се тиче угрожених група и у лијечењу, те додао да ће тек онда бити могуће знатније попуштање мјера које су на снази.

– Тада ћемо имати јаснију ситуацију и ово ће све бити иза нас. Сад је ствар како да организујемо систем, али и наше животе – рекао је Шеранић за „Независне новине“.

Он је навео да тренутна ситуација није повољна с обзиром на то да је евидентан раст броја новозаражених лица.

– Посљедично томе, имамо и раст броја лица који се јављају у болнице. Што се тиче мјера, у овом тренутку спроводимо мјере према заједници и према појединцу, и то су мјере које у оквиру ванредне ситуације које имамо нисмо ни укидали. Сад је само до начина како се оне спроводе. Дошло нам је љето, а љето само по себи тражи и купање и забаве и излете и окупљања – указао је Шеранић.
Он је рекао да нема релевантних научних и стручних показатеља да ће усљед топлог времена вирус спласнути и да је то наглашавао.
– Очигледно је да вирус нема сезоналност као што је има, рецимо, вирус грипа, и зато смо давали те опрезне изјаве – додао је Шеранић.

Он је рекао да сви о вирусу корона у пракси уче у ходу и да је важно да надлежни из јавних институција преносе оне информације које долазе од Свјетске здравствене организације и Европског центра за контролу болест.

– Очекујем да ћемо сљедеће године у ово доба вјероватно имати вакцину којом ћемо олакшати ситуацију у смислу угрожених група које ћемо вакцинисати. Такође, очекујем да ћемо имати лијек којим ћемо моћи помоћи онима који су обољели – нагласио је Шеранић.

Он је навео да у свијету постоје терапије, али да студије још нису потпуно јасне, додајући да је лијек „ремдесивир“ показао велику успјешност што се тиче лијечења у Америци јер су они радили студије.
– Имамо и један лијек који долази из Јапана и у оквиру клиничке студије учествује наш клинички центар. Када прођу све фазе клиничких студија, сигурно ћемо имати и лијек. А кад то добијемо, онда можете да дјелујете директно на вирус, а онда можете да попуштате мјере. Све док не буде тако, морамо да дјелујемо према појединцу и заједници – указао је Шеранић.

Он је рекао да се још не може рећи да људи који су прележали болест имају трајан имунитет и да још нема имунолошке потврде какву врсту имунитета оставља овај вирус.

Шеранић је потврдио да се раде нека испитивања с људима који су већ прележали ковид-19.

– Имао сам прилике да разговарам с колегама сКлиничког центра који су били заражени. Већ се на том ради и све те ствари пратимо, а радиће се и студије. Међутим, опет ће требати урадити више појединачних студија да бисмо имали једну групну студију која ће нам рећи шта се тачно дешава – додао је Шеранић.
Одговарајући на питање када се може очекивати шире тестирање популације на антитијела, Шеранић је рекао да је имао састанак са представницима СЗО, која би суфинансирала у одређеном аспекту та истраживања, која би овдје радила два медицинска дакултета и Институт за јавно здравство.

– Након тога бисмо то свакако представили јавности. Планирано је да таква врста истраживања буде у септембру у Републици Српској, што би нам било добро као податак пред сезону респираторних вируса како бисмо стекли слику шта у популацији имамо с прокуженим становништвом – истакао је Шеранић.
Одговарајући на питање да је било примјера смјењивања и кажњавања одређених здравствених радника, а да су и раније биле најављиване неке комисије и каква је ту ситуација, Шеранић је нагласио да сви јасно знају какве су упуте кад је ријеч о понашању.

Он је указао да је врло важно да у болницама постоје комисије за спречавање интерхоспиталних инфекција, али да је исто тако важно да директори болница с начелницима договарају начине превенције ширења вируса.

– Наравно да је здравствени радник лице које се може заразити и мимо болнице. Ствар је како се понашају ти радници унутар установе и како радимо с лицима која су с њима у контакту. Сваки пут кад се деси нешто, ми ћемо повлачити питање одговорности. Одговорност постоји и ја сам на функцији која је одговорна и свакако се и моја одговорност увијек може повући – додао је Шеранић.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here