Власти Кантона Сарајево буџетским новцем прекрајају историју

0
99

Власт у сарајевском кантону одлучила је да ове године почасти бивше припаднике Армије РБиХ и МУП-а РБиХ којима суде за ратне злочине са више од пола милиона марака да би, како наводе, спријечили изокретање историјских чињеница, на шта су из Републике Српске поручили да је то заправо кључни циљ како би Срби били означени као једини кривци.

Пред Судом БиХ су, према постојећим подацима, у току поступци против више од 50 бивших припадника Армије РБиХ и МУП-а РБиХ, међу којима су и бивши генерали и команданти Атиф Дудаковић, Рамиз Дрековић, Ахмет Сејдић, Сакиб Махмуљин, Химзо Селимовић и Драган Викић.

Кантонална власт је лани за те намјере обезбиједила 300.000 КМ, али је због подношења нових оптужница износ у коначници подигнут на 565.000 КМ. Министарство за борачка питања Кантона Сарајево је, како је пренијела Балканска истраживачка мрежа БиХ (БИРН), ове године одвојило новац за помоћ при плаћању адвоката и невладине организације које раде пројекте правне помоћи за оптужене припаднике Армије РБиХ и МУП-а РБиХ.

– Сматрамо да свако треба да одговара за своје поступке, али желимо помоћи оптуженим и њиховим породицама да се на достојан начин покушају одбранити од оптужница и спријечити ревидирање и изокретање историјских чињеница о агресији на БиХ, која је установљена и од стране Хашког трибунала – наводе из министарства.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић каже да одлука показује да је циљ да буде доказано да су Срби криви за све.

– И кроз такав начин дјеловања и рада покушавају да одрже ту тезу, а да, с друге стране, у потпуности заташкају злочине над Србима и заштите ратне злочинце – рекао је Којић за “Глас Српске” и упозорио да се потребно помирити с тим да је злочина било на свим странама и да сви који су их починили треба да одговарају.

Влада Републике Српске додијелила је недавно 100.000 марака фондацији “Помоћ”, која дјелује у оквиру Борачке организације и пружа финансијску и правну подршку породицама осумњичених, процесуираних или осуђених за ратне злочине пред правосуђем БиХ. Први човјек Борачке организације РС Миломир Савчић каже за “Глас Српске” да одлука кантона јасно показује да се они, за разлику од Српске, не обазиру на евентуална ограничења.

– Ово је добар моменат да ми раскрстимо са неким размишљањима и да издвојимо средства да бисмо доказали истину у конкретним случајевима гдје је Тужилаштво БиХ презентује на један начин, а чињенично стање је махом другачије – рекао је Савчић.

Предсједник Предсједништва Борачке организације РС Душко Милетић сматра да је очигледан различит приступ према оптуженима за ратне злочине.

– Ми смо цијело вријеме имали проблем да обезбиједимо помоћ тим лицима. То је у ФБиХ сасвим другачије. Нема ниједног припадника Армије РБиХ да је нешто значајније осуђен, да ли пред Судом БиХ или у Хагу. Циљ је да буде оптужена само једна страна за злочине, а то је српска. Тиме се криви историја и посљедице ће бити несагледиве. Они финансирају нешто за шта нема пресуде како до ње не би ни дошло. Касно је издвајати новац након пресуде – рекао је Милетић.

Хрватска је, наиме, потрошила више од 28 милиона евра од 2006. и 2012. године на одбрану тројице генерала оптужених за ратне злочине, односно Анте Готовине, Младена Маркача и Ивана Чермака, који су на крају ослобођени оптужби у Хагу за прогон Срба.

Једнократна помоћ

У Републици Српској је неколико година на снази одлука о једнократном материјалном обезбјеђењу лица из Српске која се налазе у притворској јединици при међународном кривичном суду за ратне злочине у Хагу. Посљедња одлука, која се односи на помоћ у 2019. години, објављена је прије неколико дана у “Службеном гласнику БиХ”, а у њој је наглашено да је за те намјене издвојено 20.000 марака.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

five × three =