0
760
Тасманијски ђаволи поново слободно лутају Аустралијом, први пут послије 3.000 година, након што су пуштени из резервата за дивље животиње, пише Асошијетед прес.

Тасманијски ђаволи, торбари месождери чији су обичаји у исхрани стекли славу у цртаним филмовима, поново лутају дивљим предјелима Аустралије. Последњих 11 тасманијских ђавола ослобођено је из резервата за дивље животиње, који се налази у савезној држави Нови Јужни Велс.

Ове животиње, које су некада називане Сарцопхилус сатаницус, истребљене су у Аустралији прије доласка Европљана.

Научници вјерују да је појава дингоа месождера, пораст броја аутохтоног становништва и суше довеле до тога да тасманијски ђаволи мигрирају на Тасманију.

Тасманијски ђаволи су заштићене животиње у Аустралији још од 1941. године, а активисти су годинама радили на томе да очувају њихову популацију.

Они истичу да ове животиње имају велики значај као предатори који могу да сузбију претјерано размножавање инвазивних врста, као што су лисице и дивље мачке, као и да заштите мање врсте и биодиверзитет.

Једна од највећих препрека у заштити ове врсте догодила се током деведестих година прошлог вијека, када су многе животиње обољеле од посебног облика канцера лица, који се преноси угризима током парења и који изазива велике туморе који онемогућавају конзумирање хране. Због тога је популација ових животиња смањена са 140.000 на 20.000, након чега су истраживачи на Тасманији отворили резерват за тасманијске ђаволе који нису били обољели од овог облика канцера.

У јулу и септембру су из резервата пуштени први тасманијски ђаволи који нису били заражени.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here