Немјерљив допринис погинулих бораца и цивила у стварању Српске

0
541

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је да је немјерљив допринос 30.000 српских војника и цивила који су дали живот за стварање Српске у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.
„Нажалост, још нису сви нестали српски борци и цивили ексхумирани и идентификовани. То је, можда, највећи гријех свих нас у Републици Српској. Треба да учинимо све на нивоу свих институција, а прије свега заједничких институција БиХ да се то питање рјешава“, рекао је Вишковић новинарима, након полагања вијенца код споменика погинулим борцима на бањалучком гробљу „Свети Пантелија“.

Вишковић је рекао да су покољења која су остала да баштине Републику Српску обавезна да учине све да се омогући породицама да достојанствено сахране своје мртве и да знају гдје се налазе њихови гробови.

Он је указао на то да се након 25 година од протеклог рата у Институту за нестала лица БиХ брише национална одредница код тражења несталих лица само да се не траже и не идентификују српске жртве рата.

Вишковић је изнио податак да је прошле године само једна жртва српске националности идентификована, док је у времену када је процес тражења несталих Срба био у надлежности Републике Српске годишње у просјеку пронађено и идентификовано око 250 Срба и предато породицама.

„Као премијер Републике Српске дајем пуну подршку Републичкој организацији заробљених и погинулих бораца и несталих цивила која тражи да се Институт за нестала лица БиХ натјера да ради у складу са законом или да се трансформише и да се процес тражења несталих Срба поново врати у надлежност Републике Српске“, поручио је Вишковић.

Служењем парастоса за 23.867 погинулих бораца Војске Републике Српске /ВРС/ и 6.391 цивила данас је у бањалучком храму Христа Спаситеља почело обиљежавање Дана несталих и погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске.

Република Српска и даље трага за 1.652 жртве српске националности у одбрамбено-отаџбинском рату, док се у три спомен-костурнице у Бањалуци, Невесињу и Источном Сарајеву налазе 632 ексхумирана и неидентификована посмртна остатка.

Обиљежавање организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here