Институције Српске морају остати сачуване

0
919
Два јавна скупа, који су организовани као посљедица догађања на посљедњој сједници Народне скупштине, на којој се расправљало о Програму реформи БиХ и НАТО-у, одржани су вечерас у Бањалуци.

Скуп подршке институцијама Српске организовало је више удружења ветерана Одбрамбено-отаџбинског рата, а присуствовали су му српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић, министар унутрашњих послова Драган Лукач, лидер СП-а Петар Ђокић, предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић, лидер НДП-а Драган Чавић те чланови странака које чине владајућу коалицију, представници невладиних организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата… Према незваничним информацијама из полиције, скупу је присуствовало неколико хиљада грађана.

Прослављени командант Друге крајишке бригаде Милорад Савић рекао је да треба пружити подршку институцијама РС, које су и биле ратни циљ.

Цвијо Поповић, пуковник 22 бригаде, рекао је да они, ратни команданти морају пробијати лед.

– Успјели смо да створимо своју Републику са свим елементима државности, на шта сам посебно поносан. Немојте да будемо наивни да смо то лако остварили, оружани сукоб је завршен давно, а рат се води и дан-данас – рекао је Поповић.

Бранислав Окука, предсједник удружења „Част отаџбине“ рекао је да је Српска животни резултат генерација које су је створиле.

– Српска је створена против жеље скоро читавог свијета – рекао је Окука и додао да траже поштовање за сву проливену крв.

Војска Републике Српске створила је Републику Српску и њене институције у крвавом рату у коме је животе дало више од 30.000 најбољих синова и зато и Република Српска и њене институције морају да буду сачуване и одбрањене од оних који их интензивно нападају, поручили су и остали представници борачких организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата вечерас у Бањалуци.
Они су навели да је оружани сукоб на простору БиХ престао, али да траје друга врста сукоба која креће из ФБиХ и Хрватске, а подржана је дијелом међународне заједнице и, нажалост, појединцима из српског корпуса.

„То морамо сви да знамо и с тога морамо да бранимо наше институције, а једна од најзначајнијих је Министарство унутрашњих послова Републике Српске. Наш министар Драган Лукач је херој који је крвљу бранио Републику Српску и зато га не дамо, као ни наше институције“, поручили су српски ратни ветерани.

Они су истакли да је Република Српска светиња коју нико не смије да такне.

На опозиционом скупу обратили су се посланици Српске демократске странке и Партије демократског прогреса те поједини одборници из опозиционих редова.

Опозиционари су поручили да „неће више да трпе понижења, као на посљедњој сједници републичког парламента“.

– Веће преваре и издаје није било као неки дан у НСРС – рекао је шеф Клуба СДС-а у НСРС Миладин Станић.

Посланици су захтијевали да добију оригинални документ Програма реформи који је упућен у сједиште НАТО-а у Брисел. Затражена је и смјена министра унутрашњих послова Српске Драгана Лукача.

На скупу се обратио резервни официр Војске Републике Српске из Невесиња Брано Пејановић. Он је изнио и низ критика на рачун предсједника Борачке организације РС Миломира Савчића.

– Господине Савчићу, зашто ћутиш када су послали документ Програм реформи БиХ у Брисел – рекао је Пејановић.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here