У Тврдимићима отворен амфитеатар „Бели Вук“

0
711

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић, чланови породице и саборци Срђана Кнежевића свечано су данас у селу Тврдимићи открили споменик и отворили новоизграђени амфитеатар „Бели Вук“, посвећен легендарном команданту специјалне јединице Војске Републике Српске „Бели вукови“.

„Ово је један од наших најбољих пројеката који симболизује јединство, слободу, саборност, напредак и који обједињује српски народ овог слободарског подручја“, рекао је Ћосић током свечаности.

Према његовим ријечима, ово мјесто ће бити центар сусрета младих генерација који ће овдје учити о вриједностима борбе за слободу свог народа за своју отаџбину – Републику Српску.

„Ово ће бити и мјесто љубави, пријатељства, осмијеха и дружења. Овдје ћемо организовати разне културне и друге манифестације, концерте, позоришне представе, књижевне вечери, сусрете љубитеља спорта, природе, лова, рекреације…“, поручио је начелник Источног Новог Сарајева.

Он истиче да је дугорочни план ове локалне заједнице да развија туризам и да са што више садржаја привуче становнике ове и сусједних општина, као и иностране посјетиоце града Источног Сарајева.

Овај пројекат требало би да прошири туристичко-рекреативну понуду и садржај на подручју ове општине и у потпуносту се уклапа у план спортско-рекреативне зоне, која ће бити изграђена у Тврдимићима.

У име породице Срђана Кнежевића, његов син Немања захвалио је свим посјетиоцима овог догађаја, а посебно начелнику Ћосићу и његовим сарадницима који су на искрен, емотиван и достојанствен начин одали пошту Белом Вуку и његовом херојском дјелу, борби за слободу српског народа.

„Све док буде оваквих људи, Бели Вук неће бити мртав, он ће вјечно да живи“, наглашава Немања Кнежевић.

Ријечи захвалности руководству општине Источно Ново Сарајево у своје и у име својих ратних другова упутио је и члан „Белих вукова“ Новица Капуран, истичући да ће слободарски и неуништви дух Белог Вука вјечно да бдије над његовим родним Тврдимићима, над Републиком Српском.

Он је пожелио да на ово мјесто у што већем броју долазе млади људи које ће окупљати љубав, памет и јединство и који ће бити посвећени чувању српске традиције и моралних вриједности.

Амфитетатар „Бели Вук“ налази се на локацији Помоли, на надморској висини од 1.052 метра и моћи ће да окупи око 600 посјетилаца.

Пројекат природног амфитеатра под називом „Бели Вук“ спроводи се у сврху изградње просторног репера и унапређења квалитета јавног простора на самом почетку будуће рекреативне зоне и викенд насеља Тврдимићи, а простираће се на површини од 996,75 метара квадратних.

Централну позицију у амфитеатру заузима споменик бијелом вуку, по коме је Срђан Кнежевић и добио надимак.

Просторно-планским документима предвиђено да се на Помолима граде викендице, угоститељски објекти, спортски терен са вјештачком травом, стазе за шетњу, адреналински парк, зип-лајн, као и видиковац.

У Тврдимићима је већ изграђен и опремљен Ловачки дом са кућицама за одмор, недавно је постављено и мало дјечије игралиште за најмлађе посјетиоце, а у току године ће бити завршена и расвјета у селу.

Кнежевић је мучки убијен на Палама 7. августа 1998. године, а у то вријеме обављао је дужност замјеника начелника Центра јавне безбједности Српско Сарајево.

Припадници јединице „Бели вукови“ сваке године се присјећају тог гнусног и још увијек нерасвијетљеног убиства свог легендарног команданта.

Они већ годинама чекају одговор званичних институција на питање ко је убио, а ко наредио и организовао убиство њиховог команданта.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here