Cvijanovićeva u Vašingtonu: Srbi žele da grade bolje odnose sa Amerikom (FOTO, VIDEO)

0
731

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović u višednevnoj je posjeti SAD. Cvijanovićeva je u Vašingtonu prisustvovala svečanosti u Kongresu SAD, povodom obilježavanja jubileja stotinu godina podizanja srpske zastave ispred Bijele kuće.

Premijerka Srpske istakla je za RTRS da obilježavanje jubileja stogodišnjice podizanja srpske zastave ispred Bijele kuće pokazuje da Srbi žele da grade bolje odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Cvijanovićeva je rekla da je krajnje vrijeme za revitalizaciju odnosa između srpskog naroda i SAD-a, s obzirom na sve važne stvari iz prošlosti koje povezuju Srbe i Amrikance.

– Upravo na pozitivnim tačkama iz prošlosti treba graditi budućnost. Želimo da Amerika bude velika i pravedna prema svima i da ima dobre odnose sa svima. Smatram da zaslužujemo puno bolje mjesto u cijaloj lepezi odnosa i poslova kojima se SAD bavi – rekla je Cvijanovićeva.

Premijerka Srpske je ubijeđena da će se to i desiti, te da preduzeti koraci, usmjereni na poboljšanje i razvoj odnosa sa Sjedinjenim Državama, puno znače za budućnost.

Proslavu stotinu godina od proklamacije američkog predsjednika Vudro Vilsona o proglašenju „Dana molitve za Srbiju“, proboja Solunskog fronta i završetka Prvog svjetskog rata počela je otvaranjem sesije Kongresa SAD molitvom vladike istočnoameričkog Irineja, pod čijim duhovnim pokroviteljstvom se održava proslava ovih značajnih događaja.

Upriličen je i prijem u prostorijama Kongresa u organizaciji Srpskog kokusa u Kongresu SAD, Ambasade Srbije u Vašingtonu i Odbora SPC za obilježavanje stogodišnjice Prvog svjetskog rata.

Prijemu su prisustvovale brojne visoke zvanice Stejt departmenta, senatori i kongresmeni.

Vladika istočnoamerički Irinej naglasio je da je Srpska pravoslavna crkva obilježavanjem velikih istorijskih datuma očuvala sliku o Srbima kao slobodarskom narodu, spremnom da podnese žrtvu za opštu dobrobit i mir.

– Taj zalog iz prošlosti, zalog je za budućnost – istakao je vladika Irinej.

Dana 28. jula 1918. godine, vlast američkog predsjednika Vudro Vilsona izdala je proglas kojim se taj dan određuje za „Dan molitve za Srbiju“, a tog dana se srpska zastava vijorila kod Bijele kuće, a sva zvona crkava širom Amerike oglasila su se u čast srpskih žrtava u Prvom svjetskom ratu.

Veliki broj Srba iz Amerike ostavio je svoje porodice i ognjišta u Americi i u želji da pomognu svojoj braći u borbi za čast i slobodu u otadžbini Srbiji, pridružio se srpskoj vojsci, a mnogi od njih se nikada nisu vratili.

Јubilej stotinu godina podizanja srpske zastave ispred Bijele kuće, u glavnom gradu SAD, obilježava se do nedjelje, 29. jula, nizom manifestacija.

Cvijanović: Ne opterećuju me tumačenja sastanaka sa Trampovim saradnicima

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je za RTRS da su sastanci sa najbližim saradnicima američkog predsjednika Donalda Trampa održani u cilju izgradnje boljih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama i predstvaljanja interesa Republike Srpske.

Cvijanovićeva je rekla da je nimalo ne opterećuju tumačenja tih sastanaka koja, u velikom dijelu, proizilaze iz ličnih frustracija i političkih ciljeva.

– Moj prioritet je izgradnja boljih odnosa, razumijevanje i otvaranje novih kanala komunikacije. Moramo da budemo uporni u predstavljanju interesa Republike Srpske i traženju sagovornika koji to žele da čuju. Ovdje smo ih našli – naglasila je Cvijanovićeva.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, u okviru službene posjete Vašingtonu, sastala se juče sa najbližim saradnicima američkog predsjednika Donalda Trampa – savjetnicom Kelien Konvej, pres sekretarom Bijele kuće Sarom Hakabi Senders, te Korijem Levandovskim, bivšim šefom pobjedničke Trampove kampanje iz 2016. godine i savjetnikom za Trampovu kampanju za reizbor 2020. godine.

Cvijanovićeva je juče razgovarala i sa republikanskim kongresmenom Dejnom Rorbaherom i sa senatorom Rodžerom Vikerom.

Predsjednica Vlade Srpske posjetila je i Nacionalni komitet Republikanske stranke u Vašingtonu gdje se sastala sa kopredsjedavajućim komiteta Bobom Padučikom.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here