Ћућић: Очување језика кључно за очување идентитета

Очување језика и писма кључно је за очување националног идентитета народа, те је национални задатак да се дјеци у основним и средњим школама приближи значај учења и његовања српског језика и ћирилице, рекла је помоћник министра за предшколско, основно и средње образовање Републике Српске Радмила Коцић Ћућић.
Ћућићева је истакла да је неопходно и да се у ваннаставним активностима говори о очувању српског језика, те изучава књижевност. 

„Наша културна, књижевна и духовна традиција материјализована је кроз наш језик и желимо да дјеца читањем и сазнавањем обогате свијест, те да добијемо генерације које могу да препознају шта је то важно за идентитет народа, али и за формирање личности“, рекла је Ћућићева, која је вечерас у бањалучкој Основној школи „Бранко Радичевић“ присуствовала програму обиљежавања Међународног дана матерњег језика. 

Она је напоменула да су значајни српски писци своја највећа дјела писали ћирилицом и за њих добијали међународне награде, те да од њих треба сви да уче. 

Међународни дан матерњег језика обиљежава се 21. фебруара са циљем подизања свијести о значају матерњег језика и мултилингвизма. 

Овај дан је успоставио Унеско 1999. године на приједлог Бангладеша, а обиљежава се од 2000. године. 

ОДГОВОРИ

Молимо вас да унесете коментар!
Молимо вас да овдје унесете своје име