Ћосић: СНСД не руши град, већ га ојачава

Предсједник Градског одбора СНСД-а Источно Сарајево Љубиша Ћосић и шеф одборничког клуба ове странке у Скупштини града Дамјан Шкипина одбацили су тврдње одборника СДС-а и ПДП-а у паљанском локалном парламенту да скупштинска већина на Палама формирањем општинске Туристичке организације руши град Источно Сарајево, оцијенивши да се том одлуком град коначно ојачава.

– Намјера скупштинске већине на Палама, коју предводи СНСД, потпуно је јасна и општина Пале формирањем сопствене Туристичке организације ништа и никога не руши, већ једноставно ствара услове да додатно промовише ову локалну заједницу и њене туристичке потенцијале, који су до сада лоше, или чак никако афирмисани – оцијенили су Ћосић и Шкипина, који је и одборнику у Скупштини општине Пале.

Ћосић, који је и начелник Општине Источно Ново Сарајево, појаснио је да је град Источно Сарајево заједница самосталних и аутономних општина, које имају своје надлежности, које фннансирају пореским и властитим приходима, те да је логично да свака од њих штити сопствене интересе и тражи најбољи могући начин да афирмише своје потенцијале и остварује додатне приходе на основу којих би ојачала своје капацитет.

Он је нагласио да је то једини контекст у коме треба посматрати и одлуку СО Пале да формира оштинску Туристичку организацију, саопштено је из Градског одбора СНСД-а Источно Сарајево.

– Умјесто што годинама уназад неутемељено критикују и оптужују СНСД да руши Град Источно Сарајево, представници СДС-а и ПДП-а, као и директор Туристичке организације Игор Тошић, који је члан ПДП-а, требало би да имају на уму базичну чињеницу да управо општине финансирају убједљиво највећи дио животних потреба грађана – рекао је Ћосић.

Са друге стране, како је додао, овако организован град Источно Сарајево, са оваквим начином приходовања средстава, јесте само једна потрошачка јединица више, која већ годинама уназад служи искључиво остваривању политичких интереса СДС-а и ПДП-а.

Он је позвао представнике СДС-а и ПДП-а да „престану са дугогодишњом праксом замјене теза“ и за почетак се запитају да ли су сами, имајући на уму чињеницу да градом Источно Сарајево управљају дуже од двије деценије, одговорни за бројне аномалије у његовом функционисању.

– Ако неко урушава град Источно Сарајево, онда су то првенствено политички представници СДС-а, али и њихови партнери из ПДП-а, нерационалном и ванкритеријумском политиком према „неподобним“ општинама и маћехинском логиком, распоређивали градска буџетска средства, руководећи се искључиво партијским интересима – истакао је Ћосић.

Он је подсјетио да су интерна неслагања, првенствено унутар СДС-а, својевремено утицала и на то да се сједиште града Источно Сарајево са Пала пресели у Источно Ново Сарајево, што је, због изостанка ваљаног образложења и објашњења јавности, довело до специфичне ситуације и стварања беспотребног јаза међу општинама, па и међу грађанима, те довело до својеврсне вјештачке подјеле на горњи и доњи дио града Источно Сарајево, што није добро ни за ово подручје, ни за његове становнике.

Шеф одборничког клуба СНСД-а у Скупштини града Источно Сарајево Дамјан Шкипина истакао је да су Пале као највећа источносарајевска општина, због своје географске позиције, повољне надморске висине и близине великог града веома погодне за боравишни, излетнички и викенд туризам, те да те предности морају искористити у пуној мјери.

– Сматрамо да, осим Јахорине, као примарне дестинације, општина Пале располаже и другим значајним туристичким потенцијалима, који су недовољно афирмисани, а самим тим и прилично слабо искоришћени, што је разлог више за формирање општинске Туристичке организације, која би у већој мјери промовисала и Романију, Требевић, Равну планину, Новакову и пећину Орловача, Градину – навео је Шикипина.

Према његовим ријечима, потребно је много више пажње посветити и здравственом, ловном, конгресном, манифестацијском, те гастро и еко туризму, који су до сада мало, чак и нимало, промовисани од оних чија је то била обавеза.

Осврћући се на расподјелу прихода прикупљених од комуналних такси и накнада на подручју градских општина, односно на њихов поврат општинама, Шкипина је оцијенио да се расподјела коју врши град Источно Сарајево не спроводи на законом прописан начин, нити у складу са одлуком која подразумијева да се средства од накнада пласирају путем комуналних предузећа и тако искористе за уређење јавних и парковских површина.

ОДГОВОРИ

Молимо вас да унесете коментар!
Молимо вас да овдје унесете своје име