Интервју – Љубомир Мрда: Побједа СНСД-а добра вијест за цијелу Српску!

0
1186

Кандидат СНСД-а за посланика у Народној скупштини Републике Српске Љубомир Мрда изјавио је да су кампању СНСД-а у Сарајевско – романијској регији обиљежили капитални инвестициони пројекти, чији је завршетак битно поправио квалитет живота свих грађана.

„Ми се нисмо свађали и препуцавали са нашим политичким противницима. Умјесто прљаве кампање, умјесто празне приче и нереалних обећања, грађанима смо представили резултате нашег рада у протеклим годинама, пројекте који људима на овом простору значе много и који стварају нове вриједности за будуће генерације. Нова болница „Србија“ у Касиндолу, систем за вјештачко осњежавање на Јахорини и нова хидроелектрана „Богатићи“ у општини Трново само су неки од пројеката по којима грађани препознају власт СНСД-а, као и наше кандидате за најважије појединачне функције Милорада Додика и Жељку Цвијановић. Зато у изборној јединици 8, овдје у Сарајевско – романијској регији, очекујем велику подршку грађана и убједљиву побједу госпође Цвијановић у трци за предсједника Републике Српске, предсједника Додика у трци за члана Предсједништва БиХ из Републике Српске, као и листе СНСД-а за Народну скупштину Републике Српске и Парламентарну скупштину БиХ“, рекао је Мрда у заједничком интервјуу за портале „Палеинфо“ и „Принцип“.

Господине Мрда, приводи се крају кампања за Опште изборе, који ће се одржати 7. октобра. Пренесите нам Ваше утиске, с обзиром на чињеницу да у политику улазите из привреде, са позиције директора „Електродистрибуције“ Пале, и да раније нисте учествовали у изборном процесу.

Тачно је да ова предизборна кампања, као и генерално улазак у политику, представља за мене једно ново искуство, један нови задатак којег ћу, надам се, успјешно завршити. У суштини, и у политици, и у привреди, и у животу уопште, успјешан си онолико колико си одговоран и посвећен ономе што радиш. У политици си одговоран грађанима који су те бирали, а грађани су непогрешиве судије. Ако имаш резултате, бићеш поново изабран, ако немаш, народ ће те политички казнити и неће ти указати повјерење на изборима. Зато сам негдје на почетку ове кампање рекао да се и политичари, као и привредници, морају препознавати по резултатима, по дјелима које оставе иза себе, по пројектима, новим радним мјестима, већим платама, пензијама, бољем животу грађана. Остајем при таквом ставу, као и при схватању да грађани требају да бирају оне који имају резултате, а не оне који у политику улазе без икаквих видљивих дјела која су направили. Увјерен сам да је и ова кампања јасно показала да грађани неће погријешити ако свој глас дају кандидатима СНСД-а за предсједника Републике Српске Жељки Цвијановић и за члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Милораду Додику, који су у протекле четири године подржали апсолутно сваки значајан пројекат у свим општинама ове регије, без обзира на то ко је у тим општинама чинио локалну власт. Да би тако било и у наредне четири године, битно је да и госпођа Цвијановић и господин Додик имају подршку стабилних и снажних институција власти у Републици Српској, односно што већег броја изабраних посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске и Парламентарној скупштини БиХ.

Шта је, по Вашем мишљењу обиљежило кампању у овој изборној јединици?

Ову изборну кампању обиљежиле су добре вијести из Сарајевско – романијске регије. Ова регија и грађани који су у Одбрамбено – отаџбинском рату дали највише за стварање Републике Српске, заслужили су добре вијести и ми из СНСД-а смо се потрудили да их буде што више. У овој кампањи нисмо се свађали и препуцавали са нашим политичким противницима. Умјесто прљаве кампање, умјесто празне приче и нереалних обећања, грађанима смо представили резултате нашег рада у протеклим годинама, пројекте који људима на овом простору значе много и који стварају нове вриједности за будуће генерације. Новоизграђена болница „Србија“ у Касиндолу, систем за вјештачко осњежавање на Јахорини и нова хидроелектрана „Богатићи“ у општини Трново само су неки од пројеката по којима грађани препознају власт СНСД-а, као и Милорада Додика и Жељку Цвијановић. Зато у изборној јединици 8, овдје у Сарајевско – романијској регији, очекујем велику подршку грађана и убједљиву побједу госпође Цвијановић у трци за предсједника Републике Српске, предсједника Додика у трци за члана Предсједништва БиХ из Републике Српске, као и листе СНСД-а за Народну скупштину Републике Српске и Парламентарну скупштину БиХ. То су показали сви наши предизборни скупови, посебно трибина на Палама, која је била један од најбољих предизборних скупова СНСД-а у цијелој Републици Српској. Општина Пале дуго није имала директно изабраног посланика у Народној скупштини Републике Српске и вјерујем да је СНСД својим радом и резултатима заслужио да има изабраног народног посланика са Пала.

Управо на трибини на Палама обећали сте да ћете у наредном периоду реализовати један велики пројекат у тој општини. О чему је ријеч?

То ће бити велики заједнички пројекат „Електродистрибуције“ Пале, општине Пале и Владе Републике Српске, чијом реализацијом ћемо из центра општине измјестити стару и дотрајалу топлану, која годинама, посебно у зимском периоду, ствара значајне проблеме грађанима. Умјесто старе топлане, која је представљала и економски и еколошки проблем, у оквиру индустријске зоне „Фамос – Коран“ направићемо потпуно нову енергану, која ће истовремено производити и топлотну и електричну енергију. Биће то пројекат вриједан око 20 милиона конвертибилних марака, који ће се исплатити за неколико година, а који ће од општине Пале направити еколошки чисту средину, у којој ће се несметано градити и развијати бројни туристички капацитети и садржаји зимског и љетњег туризма. Када овоме додамо најаву да ће бити завршен пројекат гондоле Пале – Јахорина, отвориће се огромне могућности да се на Палама у наредним годинама граде престижни хотелски и туристички капацитети за госте из цијелог свијета. Биће то прилика да се на Палама, као и у свим општинама у окружењу, отвори велики број нових радних мјеста и да цијела ова регија убере значајне приходе и током зимске и љетне туристичке сезоне. То је наша визија развоја општине Пале и цијеле ове регије у наредних неколико година, у коју се потпуно уклопила и визија новог руководства Олимпијског центра Јахорина. За само годину дана то руководство, заједно са Надзорним одбором Олимпијског центра у којем сам имао част да радим, као и уз огромну подршку предсједника Милорада Додика и премијерке Жељке Цвијановић, направило је право мало пословно чудо, обезбиједивши услове за најбољу зимску и љетну туристичку сезону на Јахорини икада. Уз нови систем вјештачког засњежавања, који је завршен и пуштен у рад, Јахорина ће имати све услове за преко 100 дана скијања у сезони, као и за организацију највећих свјетских спортских такмичења, попут Европских зимских олимпијских игара за младе, које ће се одржати у фебруару наредне године.

Шта је то што још можете обећати грађанима Пала, уколико постанете посланик у Народној скупштини Републике Српске?

У протеклих 13 година, колико сам на челу „Електродистрибуције“ Пале, реализовано је много добрих развојних и капиталних пројеката, који су то предузеће сврстали међу најуспјешније државне привредне колективе у источном дијелу Републике Српске. За нама је више од 70 милиона марака инвестиција у свих 13 општина које покривамо, направили смо двије хидроелектране, у Месићима код Рогатице, која је у рекордном року исплатила уложених 10 милиона марака, и у Богатићима у општини Трново, која ће у року од четири године исплатити уложених 18,5 милиона марака. У Рогатици ћемо направити и нову пословну зграду, сличну оној какву смо већ направили на Палама, како бисмо нашим радницима обезбиједили најбоље услове за рад. Само у неколико задњих година примили смо 340 нових радника, од којих је 154 из породица погинулих бораца и породица велике социјалне потребе. Све су то резултати које ћу настојати да остварим и кроз политички ангажман. Желим да часно и поштено представљам грађане који су ме бирали и у Народној скупштини Републике Српске и у сарадњи са Владом и предсједником Републике Српске. Општини Пале, коју као начелник успјешно води мој пријатељ и дугогодишњи сарадник Бошко Југовић, као и цијелој Сарајевско – романијској регији, треба представник који ће своје искуство, контакте и познанства искористити како би подстицао извршну власт, као и приватни капитал, како наш тако и инострани, да улаже у ово подручје.

Шта је, по Вашем мишљењу, потребно урадити како би улагања у ово подручје била већа?

Потребно је боље користити постојеће природне ресурсе, како у области енергетике тако и у туризму, пољопривреди и шумарству, односно дрвној индустрији. Услов свих услова јесте и боље инфраструктурно повезивање Сарајевско – романијске регије са другим дијеловима Републике Српске и са Србијом. То значи да је суштински важно изградити ауто – пут који би општине Источног Сарајева преко Рогатице увезао са Вишеградом и западном Србијом до Београда. То је велики пројекат, за нас од животног значаја, којег ће будућа Влада Републике Српске, предвођена СНСД-ом, реализовати у наредним годинама.

Ни у овом интервјуу нисте помињали политичке противнике. Зашто?

Нема потребе да их помињем. Свако нека ради кампању онако како жели. Јасно је да ће они који немају резултате, нити озбиљан политички и економски програм, користити сваку прилику да нападну своје политичке противнике и да воде прљаву кампању. Немам намјеру да радим тако. Напротив, као посланик у Народној скупштини Републике Српске желим да представљам све грађане у овој изборној јединици, укључујући и оне који нису гласали за мене. Корист од сваког озбиљног привредног и инфраструктурног пројекта, на чијој ћемо реализацији радити, имаће сви грађани овога краја, без обзира на политичко опредјељење и страначку припадност. Зато ће побједа СНСД-а на свим нивоима бити и већ јесте добра вијест и за Сарајевско – романијску регију и за цијелу Републику Српску.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here