Југовић: Сачувати од заборава чињенице о ствранју Српске

Начелник општине Пале Бошко Југовић изјавио је на свечаној академији поводом 9. јануара – Дана Републике Српске, да су Пале синоним стварања Републике Српске, истичући да је потребно сачувати од заборава историјске чињенице о настанку и стварању Српске, а посебно од свјесног и намјерног ниподaштавања овог датума.
„Сви становници ове општина свједоци су историје која се овдје стварала и позиционирала нас на карту значајних историјских мјеста. Пале су синоним стварања Републике Српске. Није увијек било лако носити тај предзнак, али је било часно“, рекао је Југовић на академији у Културном центру на Палама. 

Према његовим ријечима, данашњим и сутрашњим манифестацијама у свим градовима и општинама Републике Српске поводом Дана Републике показује се јединство и окупљање око идеје која значи опстанак српског народа на овим просторима и опстанак институција које су гарант равноправности. 

Југовић истиче да је снага Републике Српске неупитна и да она успјешно одолијева свим изазовима и пријетњама, којих у данашње вријеме није мало. 

„Данашњи дан је значајан јер се присјећамо свих који су дали животе за Републику Српску и оних који су изборили статус Српске у БиХ и њену позицију у свијету. Њихова жртва је оправдана само ако смо спремни и довољно храбри да сачувамо Републику Српску, да је развијамо и градимо на задовољство њихових и наших потомака“, истакао је Југовић. 

Предсједник Борачке организације општине Пале Михајло Парађина рекао је да је 9. јануар један од најважнијих датума у историји Републике Српске, да је цијела историја српског народа била борба за слободу, те да су у тој борби на просторима данашње БиХ пале огромне жртве. 

Парађина је навео да се 1992. године српски народ у БиХ нашао пред историјским искушењем борећи се за слободу и останак на овим просторима. 

Он је подсјетио да је 9. јануара 1992. године политички конституисана Република Српска и да је, захваљујући одлучности и моралним вриједностима припадника српског националног корпуса спријечен планирани трећи геноцид над Србима у 20. вијеку. 

Он је рекао да је у одбрамбено-отаџбинском рату у темеље Републике Српске животе уградило више од 23.000 припадника Војске и МУП-а Српске. 

Парађина је нагласио да Република Српска и њени грађани не смију дозволити да буду заборављени они који су храброшћу, вјером у себе и љубављу према отаџбини успјели да побиједе бројно надмоћнијег непријатеља, несебично жртвујући животе. 

„Нека овај дан у нама пробуди сјећања на неустрашиви дух свих јунака, припадника Војске Републике Српске који су садашњим и будућим генерацијама оставили завјет како се воли и свим срцем брани отаџбина и свој народ. Српска је светионик свим Србима који у њој живе“, поручио је Парађина. 

Први предсједник Народне скупштине Републике Српске Момчило Крајишник истакао је да вјерује да је Република Српска вјечна творевина и позвао све политичаре да нађу снаге и политичке мудрости да направе српско јединство. 

Он је подсјетио да је прошло 27 година од проглашења Републике Српске. 

„На данашњем обиљежавању Дана Републике навиру успомене јер срећете људе са којима сте у том процесу учествовали. Много тога смо створили, а на овим генерацијама је да то сачувају“, изјавио је Крајишник новинарима. 

Свечаној академији поводом обиљежавања 9. јануара – Дана Републике Српске присуствовали су и потпредсједник Народне скупштине Српске Соња Караџић Јовичевић, представници Полицијске управе Источно Сарајево, те представници јавног, културног и привредног живота.

ОДГОВОРИ

Молимо вас да унесете коментар!
Молимо вас да овдје унесете своје име