Шљем, пријаве и закон чувају живот радника

0
917

Да се несреће на радном мјесту не би дешавале или да би биле смањене потребно је да сви поштују Закон о заштити на раду у РС, који је релативно добар, те је потребна већа контрола контролних органа, поручили су синдикалци.

Да се несреће на радном мјесту не би дешавале или да би биле смањене потребно је да сви поштују Закон о заштити на раду у РС, који је релативно добар, те је потребна већа контрола контролних органа, поручили су синдикалци.

Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката РС, апеловала је на раднике да не прихватају да раде уколико немају адекватну заштиту и позову инспектора да то утврди и послодавцу наложи да недостатке отклони.

Један број послодаваца сматра, каже Мишићева, да је заштита на раду трошак или да се то неће десити у њиховом предузећу, али када се деси несрећа и неко страда тражи се одговорност и кривица се пребацује на другу страну, што није у реду.

„Увијек постоји фактор изненађења на који се не може реаговати, али на све оно на шта се може – мора се дјеловати и то је обавеза послодавца. За набавку и ношење квалитетне опреме која штити радника задужен је послодавац, јер ако радник одбије да носи опрему послодавац му може изрећи ригорозне мјере“, рекла је Мишићева.

Она истиче да се с надлежним министарством нису могли договорити о условима у екстремно високим или ниским температурама те која је то граница која треба да заустави рад.

„Свједоци смо да је све већи број несрећа, а он треба да се смањује. Не може се бити на грађевини од 10 метара на 35 степени и очекивати да се неће десити несрећа. када се она деси, касно је онда говорити. Концентрација и покрети радника на 35 степени нису као у нормалним условима“, каже Мишићева.

Драгутин Шкребић, предсједник Уније удружења послодаваца РС, каже да је несрећа увијек било и да ће их увијек и бити, али да треба учини све да их буде што мање.

„Закон о заштити на раду је накарадан, много је небитних и формалних ствари које су наизглед добре, а озбиљне ствари које треба урадити су негдје пострани. Стварна заштита се слабо користи, треба радити на бољој заштити радника“, рекао је Шкребић. Он каже да врућине нису највећи проблем, него то што се грађевинарством данас бави свако, да пола људи ради без квалификација тешке и сложене послове те ризичне по безбједност радника, али да су и радници ти који не пазе довољно.

„Данас доста радника на врућини скине шљем који му је обезбиједио послодавац те се тако излаже опасностима“, рекао је Шкребић и истакао да треба добро размотрити Закон о заштити на раду и више се заложити у смислу стварне заштите, а не формалности.

Душанка Макивић, портпарол Инспектората РС, каже да је у првих шест мјесеци ове године Републичка инспекција рада у области заштите на раду извршила 1.313 контрола.

„У 531 случају утврђени су пропусти у спровођењу мјера заштите на раду те је на основу тога послодавцима изречено 448 управних мјера у циљу отклањања недостатака, док су због почињених прекршаја изречене казне у вриједности од 145.400 КМ“, рекла је Макивићева. Истакла је да су се у првих шест мјесеци у РС у области надзора Инспекције рада десиле четири смртне повреде, од којих једна у електропривреди, једна у шумарству и дрвној индустрији и двије у грађевинарству, те 30 тежих повреда на раду, од којих је највише у шумарству и грађевинарству.

„Када је ријеч о стању у области заштите на раду послодавци и даље недовољно пажње посвећују превентиви. Контроле су показале да се неправилности најчешће односе на пропусте у погледу ораганизације и спровођења мјера заштите на раду, примјену превентивних мјера, оспособљеност радника те на пропусте у придржавању и спровођењу техничких норми заштите на раду“, каже Макивићева.

У посљедњих десетак дана у БиХ је погинуло шест радника – прво у Бихаћу три радника на хидроцентрали од експлозије гаса, двојица на градилишту у Бањалуци и један код Лакташа приликом радова на базену на једној викендици.

Маја Ђаковић-Видовић, портпарол Окружног јавног тужилаштва Бањалука, каже да је поводом трагедије у којој је погинуо радник код Лакташа дежурни тужилац наложио да се предузму све потребне истражне радње и мјере, као и вјештачења.

Препорука о заштити радника од врућине

Као што је прије неколико дана Министарство рада и борачко-инвалидске заштите РС упутило послодавцима саопштење да се радници заштите током великих врућина, то је урадило и Федерално министарство рада и социјалне политике – да усљед временских неприлика изазваних високим температурама на територији ФБиХ спроведу посебне мјере заштите, којима ће спријечити наступање штетних посљедица по здравље радника.

„Дата је препорука послодавцима да размотре могућност прекида обављања послова на отвореном у периоду од 12 до 16 сати и њиховог наставка послије 16 сати. Уколико је рад код послодавца организован на такав начин да је немогуће примијенити ову мјеру, ово министарство је препоручило послодавцима да радницима који обављају послове на отвореном почетак радног времена помјере на шест сати ујутро“, саопштено је из Канцеларије Владе ФБиХ за односе с јавношћу.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here