Цвијановић: Цијели мандат препун изазова, на крају тимским радом до позитивних резултата

0
899

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је њен мандат на мјесту премијера био обиљежен великим бројем изазова – од веома лоше финансијске ситуације, поплава које су однијеле комплетан годишњи буџет, проблема са траншама ММФ-а и дозначавањем средстава из Сарајева, али да су најжешћи и најболнији били насртаји опозиције на институције Српске с циљем да зауставе њен живот, а самим тим и њених грађана.

Цвијановићева је у интервјуу за Срну посебно указала на ситуацију која је, како каже, била више него разочаравајућа за све грађане Српске а то су покушаји опозиције да блокира рад Народне скупштине и то неколико пута на веома ружан начин, користећи пиштаљке, па чак и чупајући микрофоне.

СТАЛНИ НАСРТАЈИ НА ИНСТИТУЦИЈЕ СРПСКЕ С ЦИЉЕМ ЊЕНЕ ДЕСТАБИЛИЗАЦИЈЕ

– Ми смо схватили на вријеме и поносна сам што смо успјели обезбиједити стабилност институција, јер без стабилних институција нема одбране надлежности Републике Српске, не могу се повећавати плате и пензије, не може се градити, уводити нова социјална права… Ништа то није могуће ако вам институције не функционишу и управо су због тога и постојали напади и настраји на институције Републике Српске и из Сарајева и од дијела међународне заједнице, али, нажалост, и од људи који су из Републике Српске, а били су дио власти на нивоу БиХ, који нису разумјели или нису хтјели да разумију или су превише мрзили па нису успјели да разумију да су институције приоритет јер оне извршавају обавезе према грађанима – нагласила је премијерка Српске.

Ако институције не раде, ако се уништавају, упозорила је Цвијановићева, онда грађани нису заштићени.

– С тога сам увијек говорила да су институције број један и поносна сам што је Влада функционисала у тешким временима као једна од најважнијих институција која обезбјеђује стварни живот грађана преко буџета и што смо успјевали да превазиђемо све те препреке са којима смо се суочавали – нагласила је Цвијановићева.

Она је навела да је за вријеме њеног мандата било много изазова и цијели тај период је био тежак, али данас, како каже, има разлог више да буде задовољна тренутном ситуацијом јер је Влада успјевала постепено да све те проблеме рјешава.

КЉУЧ УСПЈЕХА У ОТВОРЕНОСТИ ВЛАДЕ ЗА РАЗГОВОРЕ

– Мислим да је кључ свега у томе што сам одмах на почетку мандата, када су времена била изузетно тешка посебно финансијски, разумјела да треба да отворимо Владу за разговоре са социјалним партнерима, да они морају да буду саставни дио одлучивања, односно тражења рјешења, јер је то био начин прво да разумију у каквој се ситуацији налазимо али и да покажемо да ако смо заједно онда нема проблема који не можемо ријешити – истакла је премијерка Српске у интервјуу за Срну.

Према њеним ријечима, тај период је био период најотвореније Владе.

– Сваки дан смо се састајали, сваки дан је нека од групација била у разговору са нама, чак и онда када то медији нису забиљежили, заједно смо рјешавали проблеме и данас ове финансијске побједе које имамо резултат су само заједничког рада – рекла је Цвијановићева.

Ако се упореди тај период од прије пет и по година и данас, Цвијановићева каже да је веома задовољна чињеницом да је Република Српска стабилна и да нема више никаквих проблема, али док се до тога дошло уложено је много напора, труда, непроспаваних ноћи и веома тешких изазова, што је комплетну Владу, али и социјалне групације још више мотивисало да раде.

– Управо то заједништво довело нас је до тога да нам је Република данас стабилна, упркос низу изазова са којима смо се сусретали. Данас ми не зависимо ни од транше ММФ-а, нити од било чије добре воље у Сарајеву да нешто уради или повуче неки потез – рекла је премијерка Српске.

Она је нагласила да је Влада све вријеме мандата функционисала као тим, те да се без доброг тима не могу се постизати добри резултати.

– Има људи који су се много изложили у овом мандату, себе дали у потпуности, радили, хватали ритам са оним што сам жељела да постигнемо и били одлични сарадници. Такође, имате и неке људе који просто по ресорима којима се баве нису толико изложени и експонирани по природи ствари, нити су састави дио свих одлука у смислу креирања одређених мјера и слично, али смо сви били један велики тим, међу нама је постојало и постоји поштовање, разумијевање и однос који дефинитивно приличи једној таквој институцији као што је Влада, на шта сама веома поносна – нагласила је Цвијановићева.

МУП ЈЕ ОСЛОНАЦ ФУНКЦИОНИСАЊА СРПСКЕ И ЗАТО ЈЕ ИЗЛОЖЕН БРУТАЛНИМ НАПАДИМА

На питање да прокоментарише чињеницу да је посљедњих година Министарство унутрашњих послова на челу са министром Драганом Лукачем било најчешће на удару опозиције и изложено веома бруталним и неутемељеним оптужбама, Цвијановићева је рекла да је МУП, као један од најважнијих стубова Српске, институција на коју се највише атакује управо да би се ослабила Република Српска.

– Различити људи имају различите мотиве али сви они који атакају на наш МУП у суштини желе да га оштете, да умање његов значај, а самим тим да оштете Републику Српску, јер је МУП ослонац функционисања и постојања Српске. Наша идентификација са неким прошлим временима и оним што МУП треба да ради у будућности управо су сконцентрисани у тој институцији због чега су најжешћи напади све вријеме и ишли према МУП и они су присутни у континуитету – истакла је Цвијановићева.

Она је оцијенила да су у том смислу и коципиране веома негативне и неистините приче о МУП-у, о наводним паравојним формацијама, милитаризацији и слично, те да су тако креиране захваљујући Сарајеву, али, нажалост, и српским представницима у власти на нивоу БиХ стигле на међународну сцену да би се одатле враћале као бумеранг.

– МУП је изложен сталном притиску – једни су мотивисани тиме да се дође до реформе полиције, да не постоји полиција Републике Српске, а други неким политичким добитима, а не разумију да нема политичког добитка ако оштетите своју институцију и свој МУП – констатовала је Цвијановићева.

Она је нагласила да је МУП изузетно важна институција, те да сви у Републици Српској морају уложити и енергију и жељу да та институција функционише.

– Поносна сам на наш МУП с обзиром на чињеницу да су успјешно учествовали у бројним акцијама и међународног и регионалног и домаћег карактера, а посебно зато што су они ти који сада носе униформу са обиљежјима Републике Српске. Ми морамо имати поштовања према униформи, јер ако нисте знали да цијенити униформу коју је носио борац Војске Републике Српске, онда није чудно што не цијените ни униформу наше полиције. Нажалост, има таквих људи, али ја вјерујем у Републику у којој се поштује униформа свих наших бораца ВРС који су је носили и свих наших полицајаца. Без таквог увјерења и без таквог односа према својим институцијама, прво нисте добар грађанин Републике Српске, нисте патриота и немате добре намјере. Суштина је да ми све наше институције унапређујемо и помажемо да оне буду што боље и на услузи нашим грађанима и цјелокупној Републици, а стално атаковати и покушавати да те институције срозавате није добар приступ. Али упркос свему ми смо очували и очуваћемо наш МУП и понављам – веома сам поносна на многа њихова достигнућа – нагласила је Цвијановићева.

ОВЕ ГОДИНЕ 125 МИЛИОНА КМ У ОПТИЦАЈУ ШИРОМ СРПСКЕ

Говорећи о раду Владе за вријеме њеног мандата, Цвијановићева је истакла да је у том периоду Влада ушла у сваку локалну заједницу, инвестирала и градила, те да се сада, након једног тешког периода и тешке финансијске ситуације, дошло у ситуацију да је ове године 125 милиона КМ у оптицају широм Српске.

Она је навела да је поносна на финансијску стабилност која се осјети већ од прошле године.

– Цијела 2017. је била сасвим уредна, а 2016. је показивала добре показатеље који се још нису видјели у стварном животу тако као у 2017. – појаснила је Цвијановићева.

На питање да прокоментарише сталне тврдње опозиције да је Српска пред колапсом, банкротом, да је презадужена, да неће бити исплаћиване пензије и плате, да ће клириншки дуг бити искоришћен за крпљење буџетских рупа и слично, Цвијановићева је рекла да је власт обраћала пажњу на све то што је опозиција говорила свих ових година вјероватно би се бавили само тиме и губила енергију коју је уложила тамо гдје треба – у своје редовне активности да би данас могли рећи ово је Република Српска, она је стабилна, буџет је ликвидан, нема дуговања ни према једном кориснику…

– Када је ријеч о презадужености Републике Српске, како то тврди опозиција, ниво задужености је од 38 одсто и ми смо међу најбољи у региону, ако не и најбољи. А углавном је ријеч о дуговању који смо вукли из времена кризе, као и кредитима из времена власти СДС и ПДП када су се они задуживали и сада нама та дуговања долазе на наплату. Чињеница која дефинитивно побија све њихове приче које смо слушали годинама јесте да смо прошле године повукли средства о руског клириншког дуга и држали са стране 60 милиона марака. Да смо били у тешкој ситуацији или да је било потребно, како је то позиција говорила, да крпимо буџетске крпе, ми бисмо тај новац потрошили и не би чекао годину дана да га објединимо са другим изворима из јавних улагања, инвестицијама, додамо томе средства која су дошла из Србије и онда све то пласирамо у изградњу Републике. Према томе, пале се у воду све те приче, а што је још важније ми стално унапређујемо ситуацију у Српској – нагласила је Цвијановићева.

Напоменувши да су, упркос причама опозиције да плате и пензије неће бити исплаћиване, Цвијановићева је подсјетила да су свим запосленим од августа повећане плате, а да су пензије у више наврата повећаване и да њихово укупно повећање износи око 20 одсто.

Такође, и овогодишњи трендови већ показују позитивне пројекције за сљедећу годину, те већ постоји план о редовном повећању пензија у јануару, а потом њихово ванредно усклађивање у априлу које ће бити ствар договора и процјене финансијске сутуације.

– Ми сада тачно знамо шта су наши циљеви сљедеће године, а то су да минимална плата, која сада износи 440 КМ, мора да буде 500 КМ, а најмања просјечна 1.000 КМ. То ћемо и остварити и то одговорно тврдим јер имамо договор са свим групцијама у друштву – са синдикатом, пословном заједницом, пензионерима… – најавила је Цвијановићева.

Она је подсјетила и да је Влада као резултат бољег финансијског стања увела и мјеру матерински додатак за незапослене породиље у износу од 405 КМ који ће добијати 12 или 18 мјесеци у зависности да ли је прво, друго или треће дијете.

– Збринули смо и демобилисане борце са 65 година старости који немају услове испуњене за пензију односно нису остварили 15 година осигураног стажа, који ће добијати накнаду у висини најниже пензије а временом када се конституише Скупштина и Влада то ће бити право које ће бити заштићено и законом. Такође, увели смо и цивилне инвалиднине први пут од када постоји Република Српска и омогућено је да наши цивилна инвалидна лица имају накнаду од 100 КМ. Све то показује да се крећемо напријед и с тога немам разлога да полемишем са опозицијом јер смо ми усмјерени на неке друге ствари, а то су резултати – истакла је Цвијановићева.

Што се тиче приче опозиције да Влада не улаже у источни дио Републике Српске, Цвијановићева каже да их и ту демантују агументи.

– Навешћу само примјер општине Братунац гдје сам недавно била и гдје смо уложили 140 милиона КМ. Људи су исказали захвалност због изградње Дома здравља, моста између Љубовије и Братунца у који смо заједно са Србијом улагали, али тај мост још није профункционисао јер је ниво БиХ буквално држао под блокадом сву ту процедуру у вези са успостављањем граничног прелаза, али биће и то ријешено, затим обнављање путне инфраструктуре у тој локалној заједници, изградња школе, фискултурне дворане, здравствене установе… Или примјер Источног Сарајева. Мени је важније шта ми кажу грађани, него опозиција. Грађани кажу хвала што сте удахнули живот овом граду, сад нам дајете и нову димензију, правите нам и позориште, урадили сте нам трг, универзитет, студентске домове… и што је најважније Болницу Источно Сарајево. Или на подручју града Зворника завршили смо пут у Пилици, фискултурну салу у Брањеву, почињемо градњу фискултурне дворане у Каракају… – навела је Цвијановићева.

Она је истакла да људи одлично знају ко је то све направио, са њима стално разговара и зна колико су захвални и колико имају емоција, поштовања и разумијевања да је од немогућег учињено могуће.

ПОДРШКА ИНИЦИЈАТИВИ ЗА ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА ЖРТАВА НАТО АГРЕСИЈЕ

Говорећи о иницијативи коју су покренули уредници и новинари Новинске агенцијњ Републике Српска – СРНА у вези са обиљежавањем дана жртава НАТО агресије на Републику Српску, Цвијановићева је рекла да апсолутно прихвата и подржава ту идеју.

– То је било лоше и тешко вријеме, које је иза себе оставило и тешке посљедице по здравље и животе наших људи, па чак и дјеце. О тој идеји сам већ разговарала са одређеним политичким групацијама и свакако да тај датум треба одредити и уврстити у календар значајних догађаја – истакла је Цвијановићева.

ЖЕНА НА ВАЖНОЈ ФУНКЦИЈИ У ПОЛИТИЦИ ИМА ДОДАТНУ ДИМЕНЗИЈУ – ДА СЕ СТАЛНО ДОКАЗУЈЕ У ПОСЛУ

На питање како је као прва жена премијер у Републици Српској али и БиХ издржала све изазове са којима се суочавала током мандата који је трајао око пет и по година, Цвијановићева каже да то што је жена има додатну димензију која у неким моментима може бити отежавајућа, али и олакшавајућа околност.

– То што сам жена није било препрека, мада сам свјесна да постоји оптерећење те врсте али то увијек даје неку посену позитивну димензију да се додатно и доказујете. Увијек имате ту неку додатну одговорност, можда некада морате да радите и дупло више да покажете своју способност да сте у стању да држите људе на окупу, да заједно тражите рјешења и трагате за њима и на крају да покажете да сте једна нормална и обична особа која приватни и политички живот живи у и за Републику Српску. Онда када људи то схвате, нема никаквих баријера – истакла је Цвијановићева у интервјуу за Срну.

Наводећи да је наше друштво, ипак, и даље традиционално и да је сигурно да људи имају одређене резерве када виде жену на некој од највиших функција, Цвијановићева је истакла да ипак мора бити довољно отворена и поштена и рећи да, без обзира на то што зна да дубоко у менталитету нашег народа постоји то нешто традиционално и конзервативно, никада у разговору са било којом групацијом није осјетила неку нетрпељивост због тога што је жена, па чак и са оним групацијама у друштву које би можда традиционално више вољеле или сматрају да им је примјереније да разговарају са неким мушкарцем на тој позицији.

– Без обзира на тај неки традиционални или конзервативнији приступ, мислим да се те баријере на релацији мушко-женско отклањају када први пут сједнете са неким да разговарате и покажате какви сте прво као човјек, колико себе желите да дате да се неки проблем ријеши, колико себе уносите у посао који обављате и тада све баријере буквално нестану. Неки људи су имали мало неповјерења на почетку, а након годину, двије дошли смо у ситуацију да ми кажу „свака част, ми Вама вјерујемо“. То су, ипак, неке природне ствари, сви знамо да смо на истом задатку, да рјешавамо проблеме, јер морате имате одговорност према грађанима – нагласила је Цвијановићева.

Она је навела да жене мало теже доживљавају неке увреде, ударци и слично, јер су емотивније.

– Али када схватите да радите важан посао за Републику Српску и за многе генерације које ће послије доћи онда кажете то је небитно – ви радите свој посао, причајте, прљајте, вријеђајте, а ја радим свој, имам свој циљ и свој пут и онда идем тим путем – рекла је Цвијановићева.

Она је навела да јој је породични живот и обавезе на функцији премијера било много лакше организовати с обзиром да има одраслу дјецу.

– Тешко би ми било замислити неку жену на овој позицији да има малу дјецу или дјецу која захтијевају пуну пажњу у периоду одрастања, пубертета и слично. Ту сам била у предности јер имам одраслу дјецу, велике синове који су већ одавно своји људи и тај живот је лакше организовати. Што с тиче мог супруга, увијек смо обоје радили много уз велико разумијевање и подршка, а када је ријеч о мојим родитељима они као и сваки родитељ брину за мене и моје здравље с обзиром да сам имала неке здравствене кризе, чије сам посљедица „вукла“ неко вријеме и нормално је да брину као што се и сви ми бринемо за своју дјецу без обзира колико имају година – рекла је Цвијановићева у интервјуу за Срниу.

Све је то, каже она, некако форматирано на начин да сви разумијемо да је ово важан посао и да треба свако да да свој допринос онолико колико то може и као родитељ, и као синови, и као супруг и то тако функционише.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here