Цвијановић: Смјене ће бити настављене

0
615

Република Српска, за четири године, биће још јача и стабилнија, најавила је новоизабрана предсједница и актуелна премијерка Жељка Цвијановић, у интервјуу за магазин Печат на РТРС-у.

Увјерена је да је очекује лакши посао, него што је имао њен претходник, Милорад Додик, јер, како каже, више неће бити опструкција српских представника са бх. нивоа. Цвијановићева се осврнула и на кадровске промјене у Влади и појединим јавним предузећима.

Недавне кадровске промјене нису усмјерене против ДНС-а, како је то представљано у јавности, поручила је Цвијановићева и истакла да ће смјене бити настављене и у наредном периоду.

Ускоро ће, каже, дужности бити разријешени и неки функционери који нису кадрови ДНС-а.

„Не можете неком поклонити максимално повјерење, а да тај неко мисли да му је то пало с неба. Овдје се мора промијенити приступ, а то значи да, кад донесете неку стратешку одлуку о нечему што је важно за друштво у којем живите и које вам је поклонило повјерење, не можете то посматрати у смислу „Идем да се консултујем са овим, а не са оним ко је одговоран за стање у друштву“. То неће тако моћи“,  каже Цвијановићева.

Цвијановићева признаје да је требало да буде више смјена у претходном периоду, али да је, због великих изазова с којима се суочавала Српска, пажња била усмјерена на друге ствари. Сада, каже, слиједи кадровско поспремање, али и постављање одговорних људи на све важније функције, на оба нивоа власти.

„Ја вјерујем у Републику. Вјерујем да ћемо заштити себе и своју позицију. То можемо да урадимо само ако смо јаки. Можемо да радимо, ако бирамо оне који нису калкуланти, који нису мешетари, који знају шта су приоритети и како се приоритети постављају и бране. Мислим да смо ту добили здравију политичку ситуацију“, истакла је она.

Цвијановићева није жељела да открије ко ће бити њен насљедник на премијерској позицији, али је поручила да нова влада мандат може преузети релаксирано, јер ће, каже, затећи апсолутно сређену ситуацију.

Говорећи о свом мандату на позицији предсједнице Републике, Цвијановићева је истакла да ће јој прироритет бити даље јачање институција Српске и побољшање економског и пословног амбијента, како би био заустављен одлив становништва.

Бољи амбијент за наставак развоја Српске

Новоизабрани предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да више неће бити вођења политичке битке између два нивоа власти преко леђа грађана Српске, истичући да су и она и новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик свјесни значаја координисања активности.
„Тога више неће бити. Додик ће штитити интересе Српске и у томе ће успјети јер разумије нашу позицију у оквирима БиХ. Додик зна шта су приоритети Српске, зна да је у Предсједништву БиХ у име Српске и да је биран да штити интересе свог народа и Републике и да никада није радио на штету осталих“, рекла је Цвијановићева вечерас за Радио-телевизију Републике Српске.

Она је нагласила да ће јој то максимално олакшати све оно што жели да реализује у Српској и додала да је као премијер имала тијесну сарадњу са Додиком, актуелним предсједником Српске, са којим може да се договори о свим важним питањима.

„Додик на функцији српског члана Предсједништва БиХ нас неће доводити у ситуацију да се у Српској морамо грчевито борити за неке ствари, јер је неко на нивоу Сарајева нешто зауставио или наопако урадио. До сада је, нажалост, било тако. Није постојала права и искрена комуникација“, каже Цвијановићева.

Она је истакла да, када је ријеч о Влади Српске, није постојала координација са министрима из Савјета министара који су били из друге политичке опције, на чему, им, како је навела, замјера, јер је то ужасан показатељ политичке незрелости.

„Мора се имати комуникација, поготово свијест о важности институција, координисати активности и ићи истим кораком. Морате имати људе који разумију шта је политика“, рекла је Цвијановићева, која је од 2013. године била премијер Српске.

Она је рекла да као новоизабрани предсједник Српске осјећа огромну одговорност и захвалност грађанима који су јој указали повјерење на изборима, те изразила задовољство што је СНСД побједничка партија са највећим бројем мандата и највећом подршком народа.

Цвијановићева каже да није важно да ли ће јој опозиција честитати побједу, већ то да актуелна власт у Српској и даље ради на јачању Републике, њеној стабилности и функционисању институција.

„Срж мог политичког дјеловања је борба за бољу економску ситуацију и стабилне институције, без којих нема даљег напретка, односно повећања пензија, плата и реализације инфраструктурних пројеката“, истакла је Цвијановићева.

Она је незадовољство изразила због изборних резултата у Бањалуци јер сматра да не показују стварно опредјељење грађана.

„Ту имате цијели низ ствари, акција и пресија на овај град са различитих страна, углавном са намјером да се разбије двојац Милорад Додик – Жељка Цвијановић“, навела је она.

Цвијановићева је истакла да садашња власт оставља уређену ситуацију у Српској власти која ће ускоро бити формирана и која ће моћи да размишља о инвестирању, повећању пензија и додатном повећању плата.

„Поносна сам на оно што остављамо на крају ове године у односу на оно што смо добили након страшне кризе. Влада на чијем сам челу, грађани и социјални партнери смо много тога прошли заједно у периоду који је био веома изазован и у политичком и у економском смислу. Наша заједничка побједа је што смо успјели да извучемо Српску из кризе, инвестирамо, повећавамо плате, пензије, аграрни буџет и социјална давања. Веома сам захвална свима који су препознали да је то прави и сигуран пут за Српску“, нагласила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, сада у Српској треба тражити и повећану одговорност свих који управљају ресурсима, и то ће бити задаци којима ће се бавити нова влада.

Цвијановићева је рекла да ће у новом тиму предсједника Републике бити младих људи који ће радити заједно са њом.

„Увијек сам била окружена младим људима. У таквом амбијенту се осјећам боље. Увијек ми је битно да имам само једну особу која је старија од мене, а сви остали су људи којима покушавате дати прилику да и они науче, јер ће сутра они одлучивати. Вјерујем да ће и у новој влади бити довољно младих који ће својом енергијом и свијешћу о новом амбијенту моћи да раде свој посао“, истакла је Цвијановићева.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here