Цвијановић: Немамо никакав неспоразум са Западом

0
999

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да Српска нема никакав неспоразум са Западом, али да постоји шаблон у западним политикама, које иду за тим да ојачају ниво БиХ, а умање значај Републике Српске.

„Ми се водимо прагматичном политиком да Устав БиХ и Устав Републике Српске одређују колико смо важни као Република. Не мислим да треба одустајати од уставних надлежности само да би неком угодили“, рекла је Цвијановићева за „Политику“.

Она је нагласила да не прави разлику између Истока и Запада, те да су интереси Републике Српске добри односи са свима.

Цвијановићева је истакла посвећеност европским вриједностим, али уз уважавање интереса Српске у складу са Уставом.

Она је оцијенила да многи, очито, никада нису прихватили Дејтон и да ту има много лицемјерја.

Када је ријеч о лобирању, премијер Српске је објаснила да је лажна слика против које се Српска бори резултат бошњачког лобирања од рата наовамо.

„Не лобирамо како би друге приказали лошим. Наша намјера је да само да што више људи чује наш начин како БиХ може да функционише. А може само уз уважавање Републике Српске“, нагласила је Цвијановићева.

Цвијановићева сматра да простор Западног Балкана није поштеђен изазова и да Српска, као и свака земља у окружењу и свијету, има изазове економске природе.

„Имамо и изазове за очување уставних надлежности Републике Српске, довољно је само ослушнути представнике ЕУ, гдје мисле да само треба јачати ниво БиХ јер је Дејтонски споразум, наводно, превазиђен. Траже да се одрекнемо оног што нам је Устав дао. Не разумијемо зашто то траже нити за то видимо оправдање“, рекла је Цвијановићева.

Она је напоменула да опозиција годинама прогнозира финансијски крах Српске, која све боље стоји, те је подсјетила да су повећане плате и пензије, да расте БДП, да се задуженост смањује, да су повећана издавања за борачке категорије, те уведене мјере за незапослене породиље…

„Свих 270.000 радника у Републици Српској имаће веће плате. Да би то постигли одрекли смо се 30 милиона евра из буџета. Чујемо да има несавјесних послодаваца, људи нам пријављују и тренутно радимо провјере. Појачаћемо надзор и бићемо ригорозони“, поручила је Цвијановићева.

Цвијановићева је указала и на важност градње ауто-путева у Српској јер, како је истакла, без модерних саобраћајница нема ни привреде ни туризма, те је нагласила да је један од стратешких праваца дионица ауто-пута према Београду.

Према њеним ријечима, важан стратешки правац повезивања са Србијом је и ауто-пут од Пала према Вишеграду.

Цвијановићева, која је кандидат коалиције СНСД-ДНС-СП за предсједника Републике Српске, истакла је да је на ту функцију номинује уложени напор чији су резултати мјерљиви, али прије свега однос према Српској – политички ангажман који је руковођен ставом да само јаке институције значе јаку Републику Српску.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here