Цвијановић: Влада ће поступати у складу са закључцима парламента

0
796

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да ће Влада Српске поступати у складу са закључцима Народне скупштине Републике Српске у вези са извјештајем о Сребреници, а сједница сједница ће бити одржана чим материјали стигну.

„Наше понашање биће у оквиру оног што нас је Народна скупштина. Ићи ће се на формирање нове комисије. Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица припрема се за те активности и већ имају много материјала“, истакла је Цвијановићева, додавши да ће све ићи својим током по налогу парламента Српске.

Она је рекла новинарима у Требињу да је разговарано о потенцијалним члановима нове комисије међу којима су и врло позната имена на глобалном нивоу, која ће бити укључена у рад комисије.

Народна скупштина Републике Српске једногласно је јуче одбацила извјештај Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године и затражила од Владе да га стави ван снаге и формира двије независне међународне комисије за утврђивање истине – о страдању свих народа на подручју сребреничке регије и о страдању Срба у Сарајеву.

ЦВИЈАНОВИЋЕВА УРУЧИЛА 240 ЧЛАНСКИХ КАРАТА НОВИМ ЧЛАНОВИМА СТРАНКЕ

Потпредсједник СНСД-а Жељка Цвијановић подијелила је данас у Требињу 240 чланских карата новим члановима СНСД-а и најавила велику побједу СНСД-а и коалиционих партнера на општим изборима у октобру.

Она је завалила СНСД-у Требиње, уз помоћ чијег активизма су, како је рекла, направљене велике ствари за овај град.

Цвијановићева је истакла да је СНСД спреман за још једну велику побједу, која мора бити убједљива да би се избјегле било какве спекулације.

„Све што треба радимо са нашим коалиционим партнерима и вјерујемо у велику побједу. СНСД ће остати највећа и најдоминантнија партија и донијеће нову побједу, која је побједа за Републику Српску“, навела је Цвијановићева након састанка са чланством СНСД-а у Требињу.

Генерални секретар СНСД-а и градоначелник Требиња Лука Петровић пожелио је добродошлицу новим члановима, који ће, како је рекао, допринијети убједљивој побједи СНСД-а и заједничких коалиционих кандидата за предсједника Републике и члана Предсједништва БиХ, али и напретку Српске.

ЈЕДИНСТВЕНА ПОДРШКА ЗАЈЕДНИЧКИМ КАНДИДАТИМА

Потпредсједник СНСД-а Жељка Цвијановић изјавила је данас након састанка са представницима коалиционих странака у Требињу да је коалиција СНСД-ДНС-СП тестирана и доказана и да траје више од 20 година.

„Задовољство је када коалиција функционише на локалном, као и на републичком нивоу. Доста тога смо урадили заједно, направљен је један каталог свих достигнућа – онога што смо обећали, а шта урадили за Требиње“, додала је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, све што је обећано или је урађено или је реализација у току.

Она је нагласила да све странке коалиције имају исту визију за Републику Српску и да је политички циљ јака и стабилна Српска, јака свака њена општина и град.

Цвијановићева је истакла да је дошло до стабилизације јавних финансија и да је Влада Српске у стању да инвестира широм Републике.

„Ове године се у Требињу се реализује око три милиона КМ инвестиција од Владе из програма од 120 милиона које се пласирају широм Републике. У претходним годинама смо инвестирали више од 75 милиона КМ у различите капиталне пројекте који су стратешки важни за Требиње и његове становнике“, додала је Цвијановићева, која је предсједник Владе Републике Српске.

Она је напоменула да треба додати и 54 милиона КМ који су пласирани преко Инвестиционо-развојне банке као подршка привреди и пољопривреди, што је допринијело јачању пословних активности и новој динамици када је у питању пољопривреда.

Цвијановићева је захвалила представницима свих коалиционих странака, додајући да су у Требињу направљени резултати који се не могу занемарити.

„Идемо у побједу као велика, озбиљна коалиција, у којој су ставови јединствени“, нагласила је Цвијановићева.

Предсједник Градског одбора /ГО/ ДНС-а Требиње Петар Иванковић рекао је да овај одбор даје искрену и безрезервну подршку заједничким кандидатима коалиције за предсједника Републике Жељки Цвијановић и за српског члана Предсједништва БиХ Милораду Додику.

Предсједник ГО СП-а Рајко Ћапин истакао је подршку социјалиста заједничким кандидатима и изразио захвалност на њиховом напору и истрајавању на заштити интегритета Српске.

„Све ово говори о нашем добром и садржајном коалиционом односу који ће произвости побједу на предстојећим изборима“, истакао је Ћапин.

Предсједник ГО Уједињене Српске Мијат Шаровић истакао је да је на састанку изражено јединство коалиције у којој је у Требињу и ова странка.

„Сви очекујемо велику и убједљиву побједу. Уједињена Српска даје пуну подршку свим пројектима Владе Српске и кандидатима ове коалиције за предсједника Републике и члана Предсједништва“, додао је он.

Цвијановићева се након овога састала са чланством СНСД-а у Требињу и подијелила чланске карте новим члановима.

ВЛАДА ЋЕ НАСТАВИТИ ДА УНАПРЕЂУЈЕ МЈЕРЕ ПРОНАТАЛИТЕТНЕ ПОЛИТИКЕ

Предсједник Владе Републике Српске изјавила је данас у Требињу да је уз помоћ мјера Владе Српске с циљем подршке процесу вантјелесне оплодње у Српској рођено 1.000 беба.

„Ми данас имамо 1.000 дјеце више, 1.000 породица које су усрећене, а које због финансијских потешкоћа нису могле саме да исфинансирају процес вантјелесне оплодње. Сви заједно треба да наставимо да радимо и да помогнемо тим породицама да нас сутра има што више“, истакла је Цвијановићева која се данас у Требињу дружила са члановима овдашњег Удружења породица са проблемом стерилитета „Бебе“ и уручила им пригодне поклоне.

Цвијановићева је нагласила да Влада подржава сва удружења на подручју Републике Српске која имају одређене програме, те да су се тој помоћи придружиле и локалне заједниуце

„Радује ме што смо успјели да обезбиједимо и трећи бесплатан покушај вантјелесне оплодње. На локалним заједницама је да и оне пруже подршку и да нико не буде без помоћи и препуштен сами себи“, рекла је Цвијановићева новинарама.

Она је нагласила да је циљ мјера Владе које се тичу пронаталитетне политике да у Републици Српској имамо више одјељења у школама, више дјеце у вртићима, и уопште више становника.

„Влада у посљедњих десет година реализовала је и реализује низ мјера а све с циљем јачања породице, а једна од тих мјера су и три бесплатна покушаја вантјелесне оплодње“, истакла је предсједник Владе.

Она је подсјетила да је Влада од почетка ове године увела још једну веома значајну пронаталитетну мјеру а ријеч је о материнском додатку у висини од 405 КМ на мјесечном нивоу за све незапослене породиље до навршене године дана дјетета, односно у случају близанаца 18 мјесеци.

„Посебно сам поносна на ову мјеру јер и незапослене породиље треба да знају да имају неку сигурност наредних 12, односно 18 мјесеци и да Влада и о њима води рачуна“, истакла је Цвијановићева.

Такође, каже она, задњих неколико година даје се једнократна новчана накнада свим мајкама које роде треће, односно четврто дијете. „Свакој мајци која роди треће дијете, Влада Српске посредством Јавног фонда дјечије заштите једнократно исплаћује 654 КМ, а мајци која роди четврто дијете 450 КМ“, нагласила је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је прије десет година уведена и мјера додјеле бесплатних уџбеника за ученике првог и другог разреда, затим за одликаше из вишечланих породица.

„Ми нећемо ту стати и наставићемо да унапређујемо и све остале мјере, јер су дјеца будућност Српске. Сад када радимо заједно са локалним заједнициама и нашим партнерским удружењима на терену онда је све могуће и увијек резултира успјехом“, поручила је премијер Српске.

Предсједник Удружења Сњежана Мисита захвалила је Цвијановићевој на данашњем дружењу, истакавши да овај сусрет њима много значи јер је ријеч о људима који су добили дјецу захваљујући финансијској подршци Владе Српске.

Уручивши захвалницу Цвијановићевој, Мисита је нагласила да без помоћи Владе Српске ова дјеца не би била рођена нити би њихови родитељи, који су прошли болан и дуготрајан процес да би добили принову данас били срећни људи.

„Данашње дружење нам много значи. Моје срце је данас као Леотар. Ми од свог оснивања 2010. године имамо одличну сарадњу и са Владом и са Фондом здравственог осигурања, болницом и градом Требиње“, истакла је она.

Она је подсјетила да је ово удружење прво на нивоу Републике и да су његови чланови добили 81 бебу на територији Источне Херцеговине.

Мисита је посебно нагласила да је за људе који чекају да добију принову велика ствар што је омогућена трећа бесплатна вантјелесна оплодња коју највећи број њих себи не може да приушти.

Она је навела да имају велику и безрезервну подршку и градоначелника Требиња Луке Петровића.

Након дружења са малишанима и њиховим родитељима из овог удружења, премијер Српске је прошетала градом у пратњи градоначелника и представника градске власти, потом посјетила градски пијацу гдје је разговарала са грађанима који су је одушевљено дочекали и упутили ријечи захвалности за све што ради за Требиње и Републику Српску.

Посебно одушевљење изразили су пензионери, захваливши премијеру Српске за подршку најстаријој популацији и најновије повећање пензија.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here