Хан не одбацује идеју о размјени територија Србије и Косова, али даје рок

0
958

Комесар ЕУ за проширење и политику сусједства Јоханес Хан изјавио је да било какво рјешење Београда и Приштине не смије ићи на штету стабилности западног Балкана.

Он, међутим, у интервјуу за Радио Слободна Европа није одбацио приједлог о размјени територија између Србије и Косова, о коме се у посљедње вријеме све више говори у домаћој и мађународној јавности.

“Мислим да то треба оставити њима, нека они о томе расправљају. Сада врло јасно знају шта су наши условни оквири и сматрам да, ако желите нешто постићи, требати размишљати и изван кутије. Ја сам за рјешавање било каквог билатералног сукоба, али свако рјешење мора допринијети широј стабилности овог региона, тако да то билатерално рјешење не иде на трошак других у региону. Сада морамо видјети шири слику што значи да, без обзира какво је то рјешење, оно мора бити такво да не иде на штету других – навео је Хан.

На питање који су то условни оквири које је поменуо, он је одговорио да је то „да има више стабилности у региону и да свако појединачно рјешење, сваки договор за рјешење билатералних сукоба мора допринијети укупној стабилности и развоју региона јер је, у крајњем случају, циљ да свих шест земаља постану чланице ЕУ“.

Хан сматра да је прерано говорити да ли би размјена територија могла да има негативан ефекат по БиХ, Македонију и земље источног партнерства.

“Они и даље преговарају. Неке идеје су се појавиле. Посматрајмо то на овај начин – и сада се ради на даљим преговорима ради бољег усаглашавања идеја. Сматрам да пакет који има правно-обавезујући споразум између Србије и Косова мора садржати више елемената, а онда ћемо видјети коначне идеје. Али мислим да су обе стране сада потпуно свјесне међународне, не бих рекао забринутости, већ ограничења, а унутар тога мислим да су многа рјешења могућа” навео је европски комесар за проширење.

На питање да ли сматра да ће доћи до рјешења са завршетком мандата Европске комисије (крајем октобра), Хан каже:

“Није то зато што је крај мандата Комисије, али било би од користи ако би се то могло закључити до, рецимо, љета идуће године, како бисмо кренули новим корацима.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here