Форум „Стратешки дијалог на тему сарадње Санкт Петербурга и Републике Српске“ (ВИДЕО)

0
589

У Бањалуци је почео Форум „Стратешки дијалог на тему сарадње Санкт Петербурга и Републике Српске“. У току је обраћање губернатора Санкт Петербугрга. Форуму ће се обрати и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Obraćanje Dodika i Poltavčenka – Forum " Strateški dijalog na temu saradnje Sankt Peterburga i Republike Srpske" #RTRS #RTRSVijesti

Gepostet von RTRS vijesti am Freitag, 14. September 2018

Губернатор Санкт Петербурга Георгиј Полтавченко у свом обраћању рекао је да Срби и Руси имају заједничке коријене и културу

„Као што је већ раније речено, ми смо више пута долазили овдје и овдје се осјећамо као код куће. Повезују нас пријатељски односи које имамо. Тешко је описати колико добар однос који носи сваки Рус у погледу вас и оних људи које ми сматрамо рођацима и блискима“, рекао је он.

Полтавченко је истакао да је посјет руске делегације усмјерена да се унаприједи сарадња која већ постоји између Санкт Петербурга и Републике Српске.

Додао је да се сада виде конкретни резултате те сарадње.

Најавио је данас потписивање споразума о сарадњи на реализацији пројекта изградње каскада средњих хидроелектрана на ријеци Врбас.

„Наше трговинске и економске везе су развијене. Руски потрошаћи користе воће из Републике Српске. Имамо одличну сарању и у здравству. Ускоро ћемо размотрити и друге могућности. укључујући набавку меса, јер наши људи радо користе ваше производе. Сарадња нам је перспективна на многим пољима“, навео је Полтаченко.

Полтавченко је истакао да је здравсто важан аспект сарадње здравство.

„Трудимо се да пружимо практичну помоћ људима из Републике Српске у новим научним достигнућима у области здравства. Наши стручњаци ће доћи на отварање УКЦ-а. Такође ће држати мастер и урадити одређене операције“, поручио је Полтавченко.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик обраћајући се на Форуму „Стратешки дијалог на тему сарадње Санкт Петербурга и Републике Српске истакао је да је овај форум  доказ добре сарадње и  добрих  односа са Санкт Петербургом, али и Руском Федерацијом.

„Та сарадња не би била могућа без ваше помоћи“, поручуо је Додик Губернатору Санкт Петербурга Георгију Полтавченку и додао:

„Захвљјујем се лично Полтавченку што је омогучило да двије дјевојчице из Српске буду примљене на лијечење на онкологију у Санкт Петербургу“.

Додк је нагласио да је данас прилика да се анализира сарадњу између Санкт Петербурга и Републике Српске.

„У вријеме полазирације и покушаја са се спријечи ‘скривени руски утица’, могу рећи да ми сарађујемо са свима који сарађују с нама. Сарадјујући с Русијом, сарађујемо с пријатељима. Наша сарадња се огледа и у томе што господин Путин једном годишње, на Економском форуму, разговара с нама о битним питањима“, рекао је Додик.

Додк је рекао да су Устав и Дејтон у колизији са праксом, и додао да је однос Руске Федерације коректан и иде у правцу да се одржи поредак који је тако прописан.

„Кључни моменат доказа пријатељства је вето Русије на покретанје Британске резолуције у СБ УН-а о Себреници. Тај цинизам Британије није прошао захвањујући нашим руским пријатељима“, изјавио је Додик.

Обраћању присуствују предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић и премијерка Жељка Цвијановић.

Почетак форума “ Стратешки дијалог на тему сарадње Санкт Петербурга и Републике Српске“ можете пратити на Радио-телевизији Републике Српске.

Полтавченку је уручен Орден Републике Српске на ленти за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању привредне сарадње и политичких односа Српске и Русије.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here