Филм „Јужни вјетар“ отвара Јахорина филм фестивал

0
1089

Играни филм „Јужни ветар“ Милоша Аврамовића отвориће 12. Јахорина филм фестивал, који ће бити одржан од 26. до 29. септембра на Палама.
Директор фестивала Мирко Деспић рекао је да ће се у конкуренцији документарни и кратки играни филм наћи 91 остварење из 31 државе, те да је значајно повећан број филмова у односу на ранија издања.

Од домаћих документараца биће шест свјетских премијера за регионални такмичарски програм и једна свјетска премијера у ревијалном програму.

Деспић је навео да ће фестивал бити отворен у сриједу у 19.00 часова у Културном центру Пале, након чега ће бити приказан играни филм „Јужни ветар“.

Он је напоменуо да се овај филм приказује мјесец дана прије београдске премијере, те да ће се дио филмске екипе представити публици.

Деспић је навео да ће током Фестивала бити одржано неколико међународних премијера, те је издвојио нови филм „Мирис бензина“, у којем игра британски глумац Бранко Томовић, који је поријеклом са ових простора.

Према његовим ријечима, свјетску премијеру у међународном такмичарском програму имаће мароканска редитељка Фатима Матоис са филмом „Породица у егзилу“.

„Британски редитељ Харолд Чепмен повјерио нам је међународну премијеру филма `Флоријанов велики успјех`, а израелска редитељка Џаел Лавие свјетску премијеру документарца `Зашто то ниси рекао?`. Сви они биће гости фестивала, међу осталих стотињак гостију“, навео је Деспић.

Он је истакао да ће од овогодишњег издања инсистирати да буде реализован захтјев да Јахорина филм фестивал у свом међународном такмичарском програму има само међународне или најмање европске премијере, јер то представља својеврсно стапање домаће и културе гдје је филм настао.

Јахорина филм фестивал ове године биће одржан под слоганом „Гори ли планета?“.

Затварање Фестивала је у суботу, 29. септембра, у 12.00 часова у хотелу „Дамис“ на Палама када ће бити додијељене фестивалске награде.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here