У РС стигло 125 страних фирми за пола године

0
1047

У првих шест мјесеци ове године дошло је до тренда раста страних инвестиција у РС, те је у овом периоду у РС стигло 125 привредних друштава са страним улогом, док је током читаве претходне године регистровано таквих 179 друштава.

Рекли су ово у Министарству за економске односе и регионалну сарадњу РС, на основу статистике, која се води према Закону о страним улагањима РС.

Према подацима овог министарства и Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге РС, на нашем простору постоји 1.586 страних привредних друштава.

“Највише регистрованих је из Србије, затим Хрватске, Италије, Аустрије, Њемачке, па слиједе Кина, Холандија, Русија, Црна Гора, Словенија и остале”, кажу у Министарству за економске односе и регионалну сарадњу РС.

Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе РС, каже да је добро да се биљеже позитивни резултати када је у питању привлачење страних инвеститора, међутим како ће то утицати у финансијском смислу, видјеће се у наредном периоду.

“Ново пословање подразумијева и нова радна мјеста, што ће се сигурно позитивно одразити на привреду РС. То је правац којег треба да се држимо и даље, да идемо у растерећење привреде, смањењем низа фискалних и парафискалних намета, а све у циљу не само привлачења страних, него и домаћих улагача”, рекао је Благојевић за “Независне”.

Он је додао да је за повољан привредни амбијент важна политичка и правна стабилност, те стабилна пореска политика.

Истиче да је привредницима проблем адекватна радна снага, с којим се сви суочавају на овом простору.

“Недостаје едукована радна снага, те је то једна од препрека и за инвеститоре. Онај ко долази њега занима ко ће му и радити”, рекао је Благовијевић.

Додаје да је реторика која се користи за стварање нестабилног политичког окружења карактеристика изборне године, што одмаже у процесу привлачења инвеститора.

“Биљежимо раст упркос политичким нестабилностима и дизању тензија. Резултати би могли бити и бољи без политичких превирања”, додаје Благојевић.

Предраг Дудуковић из Удружења економиста СWОТ каже да тренд раста који је забиљежен у првој половини године јесте бољи у просјеку од прошле године, али да тај раст није велики.

“Питање је колика је вриједност тих страних инвестиција, јер једно је регистровати фирму, а друго уложити новац. Тренд раста доласка таквих предузећа је свакако добар, али ће се он смањити у другој половини године. У години када су избори политичка ситуација буде лошија него иначе, а она иначе код нас није добра. Зависно од избора и креираног политичког амбијента, зависиће долазак страних инвестиција”, каже Дудуковић.

Он сматра да инвеститори долазе највише у РС због јефтине радне снаге.

“Они у томе виде смањење својих трошкова, те су ту тренутно само из тог разлога. Било је ситуација раније када су долазили због природних ресурса”, рекао је Дудуковић.

Он каже да страни инвеститори прије свега долазе у стабилно политичко окружење, стабилан политички амбијент, тамо гдје нема политичких трвења и гдје ће у таквим условима њихов новац остати збринут, те неће имати проблема за своја улагања.

“Након смиривања политичке ситуације, треба стварати повољан пословни амбијент, растеретити привреду у виду фискалних и парафискалних намета, смањити административне баријере, административне процедуре и на тај начин пустити привреди да продише, те ће се тиме повећати број запослених и повећати плате оних који раде”, каже Дудуковић и додаје да би нарушавање политичке ситуације нагоре одбило инвеститоре.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here