У РС се помјера старосна граница: У брак све касније

0
928

У 2017. години склопљена су 5.954 брака, а када је у питању просјечна старост супружника, границе су се помјериле према горе, па је младожењин просјек 32,2 године, а невјестин 28,7 година, подаци су Републичког завода за статистику РС.

То је уједно и највише склопљених бракова у посљедњих пет година, али и највиша просјечна доб супружника, која сваке године полако расте.

Како се наводи у билтену демографске статистике, мушкарци и жене најчешће ступају у брак између 25. и 29. године.

Први брак мушкарци обично склапају са 30 година, други са 46, а трећи и више са 54 године, док жене први пут у брачне воде обично уплове са 27, други пут са 41,5, а трећи и више са 49,5.

Занимљив је и податак да је лани на луди камен три или више пута стало 70 мушкараца и 40 жена.

У билтену се налазе и подаци о разводима па је тако лани пукло 985 бракова, а просјечна старост мушкарца при разводу је 42,7 година, а жене 39,2.

Најчешће се разведу супружници који су преко пет година провели у браку, иако код 29 парова који су се лани развели брак није издржао ни годину дана.

Бањалучки демограф Александар Мајић рекао је за „Независне“ да се просјечна граница мушкарца и жене за ступање у брак значајно помјерила у петнаестак година колико се то прати.

„Генерално на европском континенту имамо све касније ступање у брак. Код нас се само око 17 одсто дјеце роди ван брака. Брак је нуклеус наталитета и репродукције и видимо да то помјерање границе за ступање у брак дефинитивно утиче и на смањење наталитета“, каже Мајић.

Истиче да се прије 30-40 година у брак ступало са око 20 година.

„Каснији улазак у брак и сужен период репродукције – и логично да ће бити смањен број дјеце“, каже Мајић.

Социолог Биљана Милошевић-Шошо раније је рекла за „Независне“ да се велики број људи данас удаје и жени због притиска околине јер она почиње да врши притисак посебно кад „уђу у године“.

„Форсирање себе на нешто на шта ти као индивидуа ниси спреман и способан неће уродити плодом“, казала је Милошевић-Шошо.

Једна Бањалучанка која има 30 година и ускоро се удаје каже да њен будући супруг има 36 година, те да иако су дуже у вези чекали су да заврше факултет и нађу посао.

„Сматрам и да прво треба некога добро да упознаш, а не да срљаш у брак. Све је више развода око мене и наслушала сам се разних прича. Ипак, вјерујем у нашу љубав“, рекла је ова будућа млада.

Иначе, током 2017. године у цијелој БиХ је склопљено 19.617 бракова, што у односу на 2016. показује повећање за два одсто, док је током 2017. године разводом окончан 1.961 брак, што представља повећање од 9,13 одсто у односу на 2016.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here