У Мокром почела изградња споменика за 50 српских бораца

0
885

Изградња споменика за 50 погинулих српских бораца у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату почела је данас у Мокром код Пала гдје ће се налазити поред споменика жртвама фашистичког терора, чија је реконструкција у току.
Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да општина инвестира 35.000 КМ за изградњу спомен-обиљежја палим борцима и реконструкцију споменика жртвама Народноослободилачког рата.

„Желимо да заокружимо комплекс да на једном мјесту буду споменици свима који су дали животе и родом су са ових подручја или су погинули у биткама. Овај комплекс ће изгледати како доликује“, изјавио је Југовић новинарима приликом посјете локацији за изградњу спомен-обиљежја палим борцима.

Југовић је навео да ће општина, осим новца, обезбиједити надзор и пројектну документацију у координацији са Борачком организацијом Пале и додао да се завршетак радова очекује за мјесец дана, ако временски услову буду дозвољавали.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац рекао је да је српски народ вијековима био слободарски.

„Важно је да се на овом мјесту у насељу Мокро налази споменик борцима Народноослободилачког рата, Србима са ових подручја који су страдали само зато што су жељели слободу и мир, и борцима из посљедњег одбрамбено-отаџбинског рата гдје се српски народ бори за слободу и спас најмилијих“, истакао је Кошарац.

Према његовим ријечима, то потврђује да Република Српска води рачуна о традицији српског народа и жели да очува све вриједности свог народа који се увијек борио само за слободу.

Предсједник општинске Борачке организације Михајло Парађина истакао је да је Борачка организација важан друштвени фактор који његује тековине одбрамбено-отаџбинског рата, као и друге тековине ослободилачких ратова на подручју Сарајевско-романијске регије.

„Кроз програм Борачке организације Пале предвидјели смо подизање споменика борцима одбрамбено-отаџбинског рата на којем ће се налазити 50 имена. Овдје је коинциденција да то буде поред споменика борцима из Народноослободилачке борбе и цивилним жртвама фашистичког терора, јер су то Срби који су се у протеклом периоду борили за слободу“, рекао је Парађина.

Он је нагласио да је пројектом предвиђено да два споменика чине композицију, па је потребно уредити околину, како би ово мјесто изгледало као спомен-парк.

Локацију споменика погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата у насељу Мокро посјетио је и директор паљанске „Електродистрибуције“ Љубомир Мрда, као и становници ове мјесне заједнице.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here