Успон и пад Емануела Макрона

0
767

Француски предсједник Емануел Макрон биљежи пад популарности, који пријети да засјени чак и рекордно непопуларног претходника Франсоа Оланда, а противници и медији му замјерају расипништво, месијанство и немоћ да се супротстави све већем броју „популистичких“ влада у ЕУ.
У најновијој анкети Макрон биљежи пад од десет постотних поена током мјесец дана.

Само 31 одсто Француза одобрава његов рад на мјесту предсједника, насупрот 41 одсто у јулу.

Макронова стопа популарности пала је испод 40 одсто у неколико испитивања објављених током посљедњих дана и достигла је најнижи ниво од његовог ступања на дужност предсједника у мају 2017. године.

У неким анкетама он је чак испод свог претходника Франсоа Оланда, који није ни покушао да се кандидује за нови мандат због огромне непопуларности.

Само 32 одсто Француза сматра да Макрон води добру економску политику, против које је 68 одсто анкетираних.

Такође, тек 22 одсто мисли да предсједник разумије потребе Француза.

Након побједе над медијски сатананизованом тадашњом лидерком Националног фронта, а садашњег Националног окупљања, Марин ле Пен, Макрон је представљен као нова француска нада, мада су његови противници тврдили да је само прудужена рука банака и крупног капитала.

Већ након неколико мјесеци медији су указивали на раскош у којој живи Макрон, који је за прва три мјесеца на предсједничкој функцији потрошио 26.000 евра на уљепшавање.

Макронова лична шминкерка доставила је Јелисејској палати два рачуна, један на 10.000 евра, а други на 16.000 евра, за трошкове шминкања предсједника током његових путовања и уочи конференција за новинаре.

Макронови савјетници су, бранећи шефа, указивали да је његов претходник био растрошнији – Оланд је квартално трошио 30.000 евра на уљепшавање, у шта је укључена и плата шминкерке.

Оланд је фризеру исплаћивао мјесечну бруто плату у износу од 9.895 евра. Никола Саркози, њихов претходник, трошио је мање од Макрона, око 8.000 евра мјесечно.

Услиједило је расипање новца на базен у љетњиковцу. Предсједничка палата навела је да ће трошак бити покривен из уобичајених трошкова одржавања летњиковца.

Међутим, медији су убрзо открили нову цијену службених тањира за вечеру у предсједничкој резиденцији у Јелисејској палати, па је умјесто службене цијене сета тањира око 50.000 евра, права вриједност готово 500.000 евра.

Макрон је искористио и предсједнички авион за путовање дуго 110 километара. У исто вријеме, критиковао је Француску социјалну службу помоћи да троши „гомиле новца“.

„Знам да не могу баш све да урадим како треба“, бранио се тридесетдеветогодишњи први човјек Француске, описујући себе као „скромног, али одлучног“.

Међутим, критичари и опозициони медији указују да је након тога искористио пребивалиште француских краљева – Версај, да би „понизније“ служио народу.

Макрон је имао изговор и за Версај. Tу може да се обрати у оба дома парламента, чије је окупљање коштало 286.000 евра, да би затражио њихово одобрење за измјене Устава и покретање друге године својих реформи.

Прошла је и политичка толеранција са којом су се Французи односили према својој Влади. Макронове реформе многи не желе, а министар за заштиту животне средине га напушта.

Политиколог Жером Сен-Мари са париског Института за истраживање јавног мњења „Пулинг вокс“ сматра да Макронов ауторитарни стил растјерује бираче.

Чак три четвртине његових бирача је незадовољно, и то због чврсте руке када је ријеч о политици према синдикатима, смањења субвенција за становање, те броја запослених у жељезницама.

Макрон жели да на изборима за Европски парламент привуче љевицу, десницу и центар. Његова амбиција је да Европу сведе на два табора – националисте и „прогресивце“.

Међутим, он ни из далека не пролази у ЕУ онако како би хтио.

Чешка, Аустрија и Мађарска већ дуже имају озбиљне примједбе на Брисел, а сада им се придружила и Италија са новом Владом. Политички аналитичари вјерују да ће и Шведска на предстојећим изборима јасно скренути удесно, и то због све већих проблема са мигрантима.

Портали за политичку аналитику коментаришу да се Емануел Макрон суочава се новим политичким ставом у Европи.

Француски политички аналитичари процјењују да би на локалним изборима Макронова политика могла лоше да прође, а да ће тријумфовати Национално окупљање Марин ле Пен.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

four − one =