Усаглашена траса аутопута Сарајево – Београд

Милорад Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ, Денис Ласић, министар промета и комуникација ФБиХ и Неђо Трнинић министар саобраћаја и веза РС, усагласили су се данас о коначној траси цјелине аутопута и брзе цесте Сарајево – Београд.

Додик је рекао да ће траса бити формално уцртана у карту БиХ у наредним данима како би на Предсједништву БиХ могли то прихватити као јединствен приједлог, након чега ће бити упућен Турској на даље одлучивање.

“Захваљујући напорима свих, усагласали смо да та траса иде од Раче, преко Бијељине, Брчког, од Лончара према Тузли и спушта се према Сарајеву, иде преко Пала, Рогатице, Вишеграда и ту се прави конекција за Горажде”, рекао је Додик новинарима у Источном Сарајеву.

Он је додао да ће се све то уклопити у оно што се већ ради у Републици Српској.

“Ово је велики инвестициони подухват. Прелиминарно се говори о три милијарде евра, са неколико десетина тунела, мостова… Било је неопходно да утврдимо јединствену трасу”, навео је Додик.

Он је захвалио министрима што су дали допринос за квалитетан састанак, који је одржан у Сједишту Републике Српске у Источном Сарајеву.

“Уколико траса од Градишке преко Добоја даље према Сарајеву, Вишеграду, Нишу и Србији буде стављена у функцију у профилу ауто-пута, пут од Љубљане до Солуна био би краћи за 200 километара и ту је та развојна шанса. Државе морају да праве путеве јер великим путевима људи долазе, а малим путевима одлазе. Морамо да правимо ауто-путеве”, поручио је Додик.

Додик је данас састанак одржао са ресорним министрима из Српске, Федерације БиХ и Савјета министара у техничком мандату ради разговора о понуди Турске за изградњу мреже ауто-путева у БиХ.

ОДГОВОРИ

Молимо вас да унесете коментар!
Молимо вас да овдје унесете своје име