Управна зграда Електро Добоја у Броду биће енергетски најефикаснији објекат у систему Електропривреде Српске

На парцели укупне површине око 5.700 м2, у близини ријеке Саве, тренутно се приводи крају изградња и опремање објеката за потребе Радне јединице Брод, зависног предузећа Електро Добој које послује у склопу холдинга Електропривреда Републике Српске.

Управна зграда има укупну корисну површину од око 600 м2, а гаражно-складишни објекат површину више од 300 м2. Објекти су изграђени од савремених материјала са малим коефицијентом пролаза топлоте.

Као примарни извор енергије за гријање/хлађење и дјелимично загријавање санитарне топле воде користи се високоефикасна топлотна пумпа „вода-вода“. Подземна вода се из прве бушотине, тзв. „Усисног бунара“, након проласка кроз одговарајући размјењивач топлоте потпуно чиста, незагађена, охлађена за око 5 Ц враћа у тзв. „Упојни бунар“.

У објекат Управне зграде уграђени су ФЦ апарати, али и систем механичке вентилације преко рекуператора топлоте чиме се додатно штеди енергија.У тренутку када се у Српској више од половине електричне енергије производи из угља у ТЕ Угљевик, Гацко и Станари и када се велики број објеката Електропривреде РС загријава потпуно неефикасно преко електрокотлова и електричних гријалица, објекат у Броду представља прави примјер како се, уз висок комфор запослених, могу остварити уштеде у домаћој потрошњи, а тиме оставити могућност за већи извоз електричне енергије – наводе извођачи радова.

Пројектант објеката је архитекта Синиша Маркелић, а изградњу и опремање по принципу „кључ у руке“ изводе предузећа Ехта-Р из Дервента и Гријањеинвест Пале.

ОДГОВОРИ

Молимо вас да унесете коментар!
Молимо вас да овдје унесете своје име