Тегелтија: Послодавци да повећају плате како је предвиђено

0
967

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија очекује да ће сви послодавци спровести повећање плата запосленима како треба, те да би ова мјера могла да буде стимуланс за даљи раст зарада у Српској.

„Од 1. септембра право на основни лични одбитак од пореске основице пореза на доходак имају сви радници у Српској и остварују га умањењем пореске основице за износ од 500 КМ на мјесечном нивоу“, рекао је Тегелтија.

Он је за „ЕуроБлиц“ навео да су се до сада у Српској плате уговарале у нето износу, па се обрачун спроводио по систему фиксне нето плате, а да се сада уговара плата са порезом, што доводи до искључивог бруто принципа обрачуна плата.

„То посљедично значи да све измјене у оквиру опорезивања дохотка радника утичу на плату, тако да корист од личног одбитка остварује радник. Послодавац је тај који има обавезу да плати порез на доходак и остатак средстава исплати раднику“, рекао је Тегелтија.

Он је додао да су позитивни макроекономски показатељи, повећање ликвидности и стабилност буџета били иницијатива да се размишља о могућем повећању плата које је резултовало сетом закона који су усвојени у јулу.

„Да би послодавци могли повећати плату запосленима, Влада Српске се свјесно одрекла прихода на буџет. То је годишњи износ умањења пореза на доходак за 80 милиона КМ. Повећање плата је посљедица повећања основног личног одбитка прописаног Законом о порезу на доходак са досадашњих 200 на 500 КМ мјесечно“, напоменуо је Тегелтија.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here