Сутра почињу „Дани Душка Трифуновића“

На Палама ће сутра бити отворена четвородневна манифестација „Дани Душка Трифуновића“ коју, у част књижевника, пјесника и телевизијског аутора, организује Културни центар.
Првог дана од 19.00 часова планирано је вече поезије под називом „Буквално тако“ у којем ће учествовати писци Перо Зубац, Мошо Одаловић, Ранко Мићановић, Милица Бакрач, Здравко Миовчић и Мирко Вуковић.

Бесједу о Душку говориће Перо Зубац, а у Галерији Културног центра биће отворена и изложба слика Борка Мочевића.

У оквиру програма биће додијељена награда „Душко Трифуновић“ за афирмацију српске културе и књижевности.

Другог дана манифестације, 13. септембра, од 9.00 до 14.00 часова планирано је да пјесници посјете основне школе у Палама.

Од 15.00 часова у Културном центру биће одржан Пјеснички дан за дјецу у којем ће учествовати Перо Зубац, Мошо Одаловић, Мирко Вуковић и Слободан Станишић, након чега ће услиједити проглашење побједника и додјела награда по конкурсу о теми „Биће боље“.

У петак у 19.00 часова публика ће имати прилику да погледа монодраму „Има нека тајна веза“, посвећена Душку Трифуновићу, у извођењу Милана Димића.

Манифестација ће бити завршена у суботу, 15. септембра, концертом и предавањем о теми „Тужне пјесме“ које ће извести сопран Клаудија Кркотић, уз клавирску пратњу Соње Радојковић.

Покровитељи 12. манифестације су град Источно Сарајево, општина Пале и Министарство цивилних послова БиХ.

Душко Трифуновић рођен је у Сијековцу код Брода 1933. године. Прву књигу је издао по доласку у Сарајево, са 25 година.

Написао је око 20 књига поезије, четири романа и неколико драма, а сматра се заслужним за креирање „сарајевске рокенрол школе“.

Аутор је текстова пјесама најпознатијих рок-група и пјевача некадашње Југославије, међу којима су „Бијело дугме“, „Индекси“, Здравко Чолић, Арсен Дедић…

Остаће упамћен и као аутор емисија на ТВ Сарајево „Шта дјеца знају о завичају“.

По избијању рата у БиХ 1992. године избјегао је у Нови Сад, гдје је 2006. и умро.

Сахрањен је у Сремским Карловцима.

ОДГОВОРИ

Молимо вас да унесете коментар!
Молимо вас да овдје унесете своје име