Стручни рад са дјецом у „дневном боравку“ 11 мјесеци

0
261


Удружење за помоћ дјеци и омладини са посебним потребама „Сунце“ са Пала реализовало је пројекат „Дневни боравак“ у оквиру кога су 11 мјесеци са дјецом на подручју ове локалне заједнице радили педагог, дефектолог, психолог и логопед.

Он је рекао да је циљ био побољшати социјалну укљученост дјеце и омладине са потешкоћама, а родитељима и члановима породица олакшати свакодневну бригу. 

Вујиновић је додао да ће рад логопеда у наредних годину дана финансирати општина Пале, те да су набавили вибрафон апарат који стимулише одређене гласове и олакшаће рад логопеда. 

Он је истакао да су у реализацији пројекта посебну пажњу посветили оснаживању родитеља и њиховом укључивању у активности Удружења, да би тако допринијели рјешавању заједничких проблема. 

Савјетник начелника општине Пале Срђан Шекара захвалио је УНДП-у и Удружењу „Сунце“ што су ушли у овај пројекат као једна од 11 општина у БиХ. 

„Општина Пале је и овога пута показала сензибилитет и одговорност према раду Удружења, зато смо данас и потписали споразум о наставку рада логопеда у наредних годину дана. То је велики искорак јер логопед ће бити на располагању дјеци и родитељима са подручја општине“, нагласио је Шекара. 

Логопед у Удружењу „Сунце“ Ведрана Веселиновић захвалила је начелнику општине Бошку Југовићу који је препознао потребу за логопедом у овој локалној заједници и обезбиједио средства за наставак рада. 

„То је веома значајно. Родитељи неће морати да финансирају ове услуге нити да одлазе у друге градове како би тражили помоћ логопеда. Из дана у дан повећава се број дјеце са неким говорно-језичким поремећајима, са интелектуалним сметњама, дјеца аутистичног спектра и другим синдромима“, навела је Веселиновићева. 

Она је додала да су врата Удружења отворена за сву дјецу из општине Пале сваким радним даном од 9.00 до 15.00 часова. 

Теренски сарадник Регионалног програма локалне демократије на Балкану Емир Башић истакао је значај сарадње са јединицама локалне самоуправе у оваквим пројектима. 

Башић је честитао Удружењу које је протеклих 11 мјесеци активно радило на унапређењу квалитета живота за дјецу са потешкоћама у развоју, као и општини Пале која је учинила све да добије прилику да покаже да организација цивилног друштва унутар локалне заједнице могу бити изузетан ресурс. 

Пројекат вриједности 46.000 КМ био је дио Регионалног програма локалне демократије на Балкану који су финансирали ЕУ и општина Пале са учешћем од 30 одсто, а спроводио УНДП. 

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

16 − seven =