Сташа Кошарац: Институције БиХ користити онолико колико треба РС, а не колико треба Бошњацима или странцима

0
791

Осим што вјерује у побједу СНСД-а, носилац листе те странке за Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ у изборној јединици три Сташа Кошарац, 7. октобар дочекује са осјећајем посебне и велике одговорности према Републици Српској која је, примјећује он, у протекле четири године, захваљујући поступању такозваног Савеза за промјене и њиховом партнерству са Бакиром Изетбеговићем и странцима, била угрожена политикама које су биле доминантне на нивоу БиХ.

У интервјуу за портал „Принцип Неwс“ , Кошарац говори , између осталог, о непобитним успјесима актуелног руководства Републике Српске, о начину на који је одбранило и сачувало Републику Српску од незапамћених напада у њеном досадашњем постојању, о реализованим бројним инфраструктурним објектима, те о будућем дјеловању представника Републике Српске у власти на нивоу БиХ у којем, наглашава он, неће бити простора ни за какво одлучивање без уважавања интереса, надлежности и ставова институција Републике Српске.

ПРИНЦИП: Процјене појединих аналитичара „да би ови избори могли бити најнеизвјеснији од завршетка рата“ прате и пријетње „дешавањима улице“. Може ли се, према Вашем мишљењу, догодити да 7. октобра буде угрожено право наших грађана да гласају?

КОШАРАЦ: Видљиво је да СНСД има импозантне предизборне скупове, а и одређене анализе говоре о томе да ће СНСД сигурно бити изборни побједник на све четири нивоа. С друге стране видљиво је, такође, да постоје западне силе које покушавају, преко различитих безбиједносних структура и тзв. Савеза за промјене, да прикажу једну сасвим другачију ситуацију изборног исхода. Међународна заједница је много потрошила на тзв. Савез за промјене који нема подршку народа, јер нема програм, има само клевете, лажи и измишљање одређених афера. Наравно, да западне земље, које прижељкују проблеме у БХ и омогућавају развој политика које су усмјерене против РС, желе да кроз нову, рекао бих, потребу производње хаоса утичу на изборни резултат. У контактима са грађанима ми увиђамо да постоји много пројеката међународне заједнице, а један од њих је и Трг Крајине у Бањалуци. Грађани схватају да је то потпуно исполитизовано, али и код њих преовладава осјећај да би се могло ту нешто десити.

ПРИНЦИП: Шта, на примјер?

КОШАРАЦ: Ја немам тачне информације, али оно што могу да претпоставим јесте чињеница да међународна заједница, ови шпијуни из Велике Британије које је довео Иванић (Младен), доминантно заједно са СДС и ПДП раде на томе да се нешто, евентуално, деси, а шта, ја то не знам. Међутим, најважније је да су институције РС стабилне и да раде свој посао у складу са законом и уставом. Ја много вјерујем у присебност наших грађана и сигуран сам да они неће насјести на ту врсту подвале међународне заједнице и тзв. Савеза за поромјене.

ПРИНЦИП: Захваљујући политици коју су у Сарајеву водили представници тзв. Савеза за промјене, осмишљеној у бошњачким политичким круговима и „зачињеној“ инструкцијама неких страних фактора, РС је у протекле четири године претрпила ,можда, и највеће ударе и изазове у свом досадашњем постојању. Шта ће се промијенити након октобра када је ријеч о политичком капацитету РС у Сарајеву?

КОШАРАЦ: Политичко руководство РС је кроз институционално дјеловање у оквирима Дејтонског споразума и Устава успјело доказати да се Српској не може ништа лоше десити ако имамо врло јасан политички став. То је и потврђено у неколико случајева у којима је заједнички ниво, заобилазећи РС и игноришући њен значај и њен уставни капацитет, усвајао одређна акта. Примјер су, између осталог, британско-њемачка иницијатива и механизам координације које су, захваљујући Младену Иванићу, Мирку Шаровићу и неким другима, написали Изетбеговић (Бакир) и странци а да у њима нису ни поменули Српску. Али, то им није прошло. И зато ће у фокусу нашег политичког дјеловања и након 7. октобра бити јака и стабилна РС, отворићемо и процес враћања одузетих надлежности и нећемо дозволити да се било шта дешава или ради на нивоу БиХ без јасног става РС.

ПРИНЦИП: Недавно сте изјавили да су представници тзв. Савјета за промјене потрошили четворогодишњи мандат, углавном, на представљање Сарајева у Републици Српској, а не Републике Српске у Сарајеву. Шта сте хтјели рећи?

КОШАРАЦ: Обавеза сваког представника РС на заједничком нивоу јесте да штити и заступа интересе РС. Међутим, имали смо ситуацијиу када су предсједник и премијерка тражили политичко јединство о неким врло важним питањима, али тада се људи из тзв. Савеза за промјене , под политичким руководством Иванића (Младена) и Говедарице (Вукоте), нису одазвали на њихов позив. У тим ситуацијама РС је највише угрожена.Нажалост, одазивали су се на позиве Бакира Изетбеговића и зато ми кажемо да су они имплементирали политику Сарајева у Бањалуци, умјесто да су се вратили оном основном па да ми имплементирамо нашу политику у Сарајеву. Иначе, они су доминантно били наклоњени подршци коју им је давао Изетбеговић и дио западних земаља, путем својих амабасада које су присутне у БиХ.

ПРИНЦИП: Колико, по Вашем мишљењу, дестабилизацији БиХ доприноси истрајавање Бошњака стварању унитарне БиХ и ставови неких страних фактора да је „БиХ незавршен пројекат који подразумијева нестанак Републике Српске.“?

КОШАРАЦ: Бошњаци сањају да од БиХ направе централизвану државу. Од те идеје они нису одустали, нити ће одустати. Проблем је, међутим,то што тај њихов пројекат подржавају и поједини Срби који учествују у власти на нивоу БиХ. Свједоци смо да су Бошњаци у неким ситуацијама, када је требало решавати одређена важна питања, партнере тражили у међународној заједници, а не међу Србима и Хрватима. Али, наша политика је јасна – јака и стабилна РС и њене институције.Жалосна је и, у најмању руку, необјашњива чињенца да тзв. Савез за промјене, заједно са Бошњацима и странцима, ради на томе да се централизује власт у Сарајеву и да буде доминантна над влашћу у Бањалуци, што је за нас апсолутно неприхватљиво, јер ми се не боримо за БиХ, него за Републику Српску.

ПРИНЦИП: Поједини високопозиционирани политчари из редова опозиционог блока у РС, на помало чудан и необјашњив начин гледају на никада боље и присније односе Републике Српске и Србије. Како то коментаришете?

КОШАРАЦ: Потпуно је јасно да је однос политичког руководства РС и Србије на врло високом нивоу, Србија је много помогла РС кроз улагања у бројне инфраструктурне објекте. МИ као српски народ јесмо ослоњени на Србију и ту нема дилеме. Дијелу медјународне заједнице и Бошњацима не одговара тако добра сарадња Србије и РС, али имамо, нажалост, и оне „извођаче радова“, у лику Младена Иванића и Вукоте Говедарице, али и неких других који у овако тешким временима за српски народ покушавају да посвађају руководства РС и Србије, што само потврђије да су они марионета западних сила.

ПРИНЦИП: Дослиједност и принциијелност политике СНСД-а и актуелног руководства РС , не огледа се само у начину на који бране и штите нашу републику, неко и у реализованим бројним инфраструктурним објектима у свим дијеловима РС, од којих је на десетине отворено у последњих неколико дана. Да ли то препознају и наши грађани и да ли ће то наградити 7. октобра?

КОШАРАЦ: Ја вјерујем да хоће с обзиром на чињницу да постоји потпуна политичка одговорност руководства РС према свим потребама сваке локалне заједнице. Ја мислим да не постоји ниједна локална заједница у којој се не имплементира макар једа од важних инфраструктурних пројеката. Нама је циљ да се кроз дистрибуцију новчаних средстава које РС има, осјети стабилност и јачина РС и њених институција у сваком мјесту, јер ово политичко руководство подједнако води рачуна о свим дијеловима РС. И то је највећа снага.

ПРИНЦИП: Све је израженија хистерија око, наводног, руског, утицаја на овом простору. Како то коментаришете и колико је, према Вашем мишлењу, важно да РС сачува добре односе са Русијом?

КОШАРАЦ: Не може нико утицати на то да се наруше добри односи са Руском Федерацијом, зато што је то наше политичко опредјељење и људи који воде РС. Ми не желимо никоме да пријетимо, не желимо никакве изазове који би могли да дестабилизују прилике у БИХ, али имамо право да његујемо пријателство и партнерство са руским народом.Врло је примјетно да неке западне земље, које су присутне у БиХ и које су користиле раличите видове притисака и уцијена, покушавају да наметну ту причу о негативном руском утицају. Њедан од амбасадора Русије није никада неком од политичара у БиХ рекао да треба да уради или не уради нешто, дакле није се бавио унутрашњим питањима БиХ, на начин на који то раде амбасадори неким западних земаља, Велике Британије, на примјер.

ПРИНЦИП: Препознатљиви сте по иступима у Сарајеву, односно у парламенту БиХ, јер сте врло гласно и без задршке штитили интересе РС.Шта је то на чему нећете попусити ни у наредне четири године, наравно уколико побиједите и добијете нови мандат?

КОШАРАЦ: Обавеза сваког представника из РС јесте да води рачуна и да на сваки могући начин заштити РС од напада који су врло синхронизовани и који, с једне стране, долазе од бошњачке политичке компоненте, а с друге од странаца у БиХ. Мој став јесте да се институције БиХ користе онолико колико то треба РС, а не колико треба Бошњацима или странцима. Поптуно сам мотивисан да наставим да радим као што сам радио и у прошлом мандату. Нећемо одлучивати ни о чему што није интерес РС и српског народа, нећемо улазити ни у какве политичке авантуре у смислу да нешто може бити усвојено а да о томе нема става институција РС. Досадашња матрица нашег понашања била је да се мора поштовати став институција РС и да, искључиво, у тим оквирима тражимо рјешење. Мислим да је то једина формула да се окупимо око српског члана Предсједништва БиХ, а сигуран сам да ће то бити Милорад Додик, и око предсједника РС и институција РС и да јасно дефинишемо начин нашег поступања и тада РС неће бити угрожена.

ПРИНЦИП: Неспорна је чињеница да је БиХ земља у којој највећи дио власти креирају странци.Може ли она као таква успјети?

КОШАРАЦ: Тај модел се већ показао неуспјешним. Политичке структуре, бошњаћке првенствено, морају да схвате да без РС и њене политичке сагласности нема кретања БиХ напријед. Оно што јесте потпуно видљиво и јасно и на чему ћемо ми базирати нашу политику, јесте апсолутна и досљедна примјена уставних надлежности и пштовања Дјтонског мировног споразума. Ми нисмо оптерећени БиХ, ми смо мотивисани да радимо за РС, а да институције БиХ користимо само онолико колико то треба.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here