Српска не заборавља случај „Прилепин“

0
906

Република Српска неће одустати док се не утврди одговорност у случају забране уласка у Босну и Херцеговину руском писцу Захару Прилепину, поручио је предсједник Републике Милорад Додик. Он је истакао да и даље очекује одговор из Сарајева о начину на који је креирана одлука. За потпредсједника Парламента, ћутање Сарајева једнако је признању кривице. За првог човјека СДС-а случај „Прилепин“, питање је којем не би придавао важност.

За предсједника Републике Српске забрана уласка руском писцу Захару Прилепину продукт је одлуке заједничких институција. Каже, одговор на питање како је одлука о забрани уласка Прилепину креирана још увијек очекује и поручује: „Српска неће одустати док год се одговорност не утврди“.

– Босна и Херцеговина је састављена од два ентитета и три народа. То је примарна дефиниција њеног постојања. Не може ништа да се уради на штету било ког народа и било ког ентитета. Овдје је јасно да је урађено све на штету Републике Српске и њеног народа, јер је забрањен улазак нашем пријатељу – истиче Додик.

За потпредсједника Парламента Српске Ненада Стевандића, неоглашавање Сарајева о овом питању слично је признању кривице и доказ да Обавјештајно-безбједносна агенција ради без закона, али и да се у Босни и Херцегвини гради систем који нема демократску контролу. Оне који рад ОБА треба да контролишу, а то не чине, поручује, треба да буде срамота.

– Ми фактички живимо у друштву у којем један човјек из Обавјештајне службе, над којом не постоји парламентарна контрола, може да ради шта хоће. То постоји само у арапским режимима, у султанским државама може тако, у демократским не може – истиче Стевандић.

Супротно мишљењу некадашњег страначког колеге, први човјек СДС-а Вукота Говедарица, става је да питању забране уласка Захару Прилепину не треба придавати важност. Разлог за то налази у чињеници да је Прилепин дискредитован од званичних власти у Русији и да је Националбољшевичкој партији, чији је Прилепин члан, рад забрањен.

– Општепозната је ствар да је господа која данас отвара ту тему и прича о свему томе, Соњу забрањивала. Мирка су забрањивали, Бјелицу су забрањивали. Многе из СДС-а су забрањивали. У ствари, они су забрањивали свакога ко је био на тој листи – каже Говедарица.

Десети дан од забране уласка руском књижевнику у интервјуу за Руску газету, ранији став поновио је предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ, Сташа Кошарац. На констатацију новинара да је супротно ранијим изјава министра безбједности о непостојању црних листи руских држављана, Прилепину улаз у БиХ забрањен, Кошарац одговара да Мектићеве изјаве наносе штету билатералним односима БиХ и Русије.

– Западне амбасаде у Мектићу виде поузданог партнера који веома често и без икакве потребе на веома вулгаран начин карактерише људе и догађаје. Током четири године он је демонстрирао своју некомпетентност на функцији коју обавља, а која је веома важна за очување безбједности у БиХ – каже Кошарац.

Забрану уласка у БиХ руском писцу Захару Прилепину апсурдном сматрају чланови Савеза писаца Руске Федерације из Мурманска који су ових дана у посјети највећем граду Српске.

– То је апсурд који не можемо да схватимо. Прилепин је сјајан руски писац и велики патриота – каже Дмитриј Каржов, писац и новинар.

Подсјетимо, 23. августа руском књижевнику Захару Прилепину на Граничном прелазу Рача забрањен је улазак у БиХ уз образложење да представља терористичку опасност и пријетњу по међународне односе БиХ. Прошлогодишњи добитник „Андићеве награде“ за животно дјело, почасни гост Кустендорфа и један од најчитанијих писаца у Европи, требало је да учествује у Бањалуци на свечаностима у част Петра Кочића.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here