Спортски журнал објавио репортажу са припрема женске одбојкашке репрезентације на Палама

0
1160

Спортски журнал из Београда посјетио је протеклих дана одбојкашице Србије на Палама, гдје се припремају за Свјетско првенство првенство у Јапану које ће бити одржано од 29. септембра до 20. октобра. Журнал је објавио сјајну репортажу у броју од уторка, 7. августа под називом “Као код куће”.

Љубитељи спорта ће у понедјељак 13. августа у 18.00 часова имати прилику гледати наше одбојкашице на отвореном тренингу у СПЦ Пеки. Једну од тест утакмица пред Шампионат свијета одбојкашице Србије ће одиграти у Бањалуци 7. септембра гдје ће им противнице бити Бугарке. Тај меч ће бити одигран у дворани “Борик”. Мушка одбојкашка репрезентација Србије на Пале стиже у четвртак 9. августа.

Новинар Спортског журнала Игор Јагличић је био задивљен условима у којима напорно раде наше одбојкашице.

“Мир и тишина, жесток рад, максимална посвећеност… То је неки први утисак из теретане “Спарта”, смештене на трећем спрату прелепе дворане “Пеки” на Палама. Свежина коју “нарушава” јако Сунце већ у преподневним часовима, утиче позитивно на максимално оптерећене одбојкашице Србије, које су подељене у две групе, одрађивале специјалне задатке кондиционог тренера Владимира Банковића.”

Увек расположен за “квалитетан рад и добар штимунг”, држи висок морал у сваком тренутку. И кад је тешко, кад девојке траже неку врсту поштеде, Вања је ту да их убеди да могу да издрже до краја, буквално сваку вежбу.

Упале су већ присутне, болови очигледни, али нема одустајања. Од првог дана је практично почела борба за место у тиму, али и за медаљу на Светском првенству у Јапану, коју ове девојке силно желе.

Поглед нам застаје на најискуснијим девојкама. У пару су вршњакиње, 34-годишње Маја Огњеновић и Силвија Поповић. Не заостају, штавише, држе висок ритам, мотивишу и остатак тима.

– Довољно смо искусне да знамо колико ће све ово значити на самом шампионату. Треба издржати тако напоран турнир. Питајте ме пред завршницу у Јапану како се осећам, па ћемо се сетити ових дана на Палама и ових тегова – каже Маја, нови-стари капитен српских одбојкашица.

Силвија отпухује, али не попушта ни за педаљ:

– Мама је чудо! Најјача је овде… – тврди Маја.

У првој групи са поменутим тандемом су и Милена Рашић, Сања Малагурски, Тијана Малешевић, Јована Стевановић, Бојана Миленковић, Сара Лозо, Катарина Лазовић. Прате ове најискусније и пажљиво слушају команде Владимира Банковића.

– Има нових вежби и за нас старије – примећује Малешевићева. – Вања појачава ритам, нема милости! Питајте ове млађе, Сару и Лазу како су? – упире прстом лепа Ужичанка на Визурин тандем, Лозо и Лазовић.

– Није лако, али издржаћемо некако – признаје старија Сара.

Истицао је шездесети минут рада “прве групе”, кад су у пространу теретану крочиле остале српске одбојкашице: Стефана Вељковић, Тијана Бошковић, Ана Антонијевић, Слађана Мирковић, Бианка Буша, Маја Алексић, Ана Бјелица, Теодора Пушић…

– Е, сад ми мало млађе и јаче! – каже Вељковићева, уз најлепши осмех – Гледајте само шта ради Тијана? – скреће пажњу Стефана.

Остали смо још двадесетак минута уз “млађу гарду”, испратили Тијанина “прва два круга пакла” и отишли на пиће са селектором Зораном Терзићем.

– Очекивали смо да боравак на Палама протекне на највишем нивоу, што смо знали у разговору са људима из мушке репрезентације, који су овде били прошле године. Али, ипак смо изненађени, позитивно како све то изгледа, јер оволику предусретљивост и љубав према репрезентацији нисмо очекивали. Апсолутно све имамо, било шта да нам треба, то се у најкраћем року решава и по питању тога смо презадовољни.

У таквој атмосфери и рад је лакши?

– По питању рада, можемо да будемо врло задовољни како су девојке приступиле својим обавезама, раде максимално. Не могу да кажем да смо испунили све што смо очекивали, везано за рад, мало нас ометају неке ситне повреде, али то је било очекивано. Углавном све протиче у реду и како време пролази, надам се да ће све бити боље и боље.

Ритам тренинга је баш паклен?

– Није то ништа ново у односу на пре. Три дана се ради, па је један слободан. У зависности од тога како екипа изгледа и колико су уморне, мало и мењамо неки план рада, али углавном се придржавамо оног што смо зацртали за овај период и доста добро ти изгледа што се мотива и енергије тиче. Има довољно времена, надам се да ћемо екипу довести на онај ниво, потребан за Светско првенство.

Има ли нешто ново, кад су у питању пријатељски мечеви. Најављен је спектакл у Бањалуци за 7. септембар?

– Бугарке долазе у Борик, то је оно што се зна, а разговарамо са Рускињама и Италијанкама око тога да мало дођу код нас у Ковилово, у том периоду пре и после меча у Бањалуци. Сличну изјаву сам читао и од Николе Грбића, који је рекао да није претерано важно да велики број тренинг мечева направимо, јер ћемо играти и у Јапану, пред само Светско првенство. Али, систем такмичења је такав и екипе у групи су такве, да можемо кроз само такмичење да дижемо ниво форме и завршницу дочекамо потпуно спремни.

Српкиње ће на Палама остати до 17. августа?

– Навече имамо последњи тренинг, а након тога ћемо сести у аутобус и кренути ка Београду. Девојке ће имати слободна три дана, а први тренинг је већ заказан за Ковилово, 21. августа – закључио је Терзић.

Благојевићева у Београду

Селектор Терзић је поменуо снтне повреде, алије нажалост морао да истакне и једну озбиљнију.

– Још не знамо у каквом је стању колено Јеле-не Благојевић, али она дефинитивно није била у стању да тренира и вратила се у Београд. Кре-нула је на прегледе, па ће нам наш доктор Алек-сандрић убрзо рећи да ли ће то моћи са неким паузама и терапијама да се залечи, или је у пи-тању нешто озбиљније – каже Терзић.

Уживање код Декија

Одбојкашице Србије гошће су хотела “Џет-сет”, чији је власник Дејан Голијанин, некадашњи кувар у београдском Хотелу М, а већ 20 година угоститељски радник на Палама.

– У првом тренутку девојке су биле “у шоку”, јер су вероватно очекивале планину, па неки велики Хотел, а ово је практично један мали објекат, довољан да прими спортску екипу – каже селектор Терзић.

– Ипак, ако их сада питате како им је, будите сигурни да нико не би мењао “Џет сет” ни за шта, а нарочито Декијеву кухињу…

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here