СНСД – 40,2, СДС 20,3 одсто повјерења анкетираних, убједљиво вођство Додика и Цвијановићеве

0
934

Прелиминарно потпуно независно истраживање јавног мњења, рађено крајем јула на узорку од 3.209 испитаника у Републици Српској, показује да би 40,2 анкетирана дало подршку СНСД-у, што је дупло више у односу на СДС, који има подршку њих 20,3 одсто.

ПДП има подршку 9,3 одсто испитаника, ДНС 9,1, СП 5,8 и СДА 3,8 одсто, показује најновије истраживање које је у посједу АТВ.

Око седам одсто испитаника гласаће за „остале“ или мање политичке партије, укључујући и СББ, СДП, СНС, Прва СДС…, што је још мање него према резултатима претходних истраживања.

Према овом најновијем истраживању јавног мњења 46 одсто испитаника вољело би да види Милорада Додика као српског члана Предсједништва БиХ, а 28 одсто Младена Иванића.

Када је ријеч о кандидатима за предсједника Републике Српске, кандидат владајуће коалиције СНСД-ДНС-СП Жељка Цвијановић добила је 35 одсто повјерења анкетираних грађана, а кандидат Савеза за промјене Вукота Говедарица 23 одсто.

Истраживање јавног мњења у Републици Српској вршено је крајем јула теренским радом.

У истраживању које је радила реномирана агенција из Србије наведено је да је у анкету укључена уједначена полна структура – мушкараца 52,4 одсто, жена 47,6 одсто, док је просјечна старост испитаника 45 године.

Образовна структура осликава стварно стање – удио испитаника са средњом стручном спремом око 54,2 одсто, високом спремом 8,7 одсто, високом стручном спремом око 20 одсто, док је удио студената око 8,3 одсто, незапослених је 19,4 одсто.

Са становишта мјеста становања, структура је таква да је око 65 одсто испитаника из урбаних средина, а 35 из руралних.

АТВ је у посједу цјелокупног истраживања које је рађено и по изборним јединицама у Републици Српској, које ће, како је најављено, објавити наредних дана.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here