СИПА истражује нестанак папира за гласачке листиће из складишта ЦИК-а

0
985

Агенција за истраге и заштиту (СИПА) БиХ, поступајући по налогу Државног тужилаштва, истражује нестанак десетак тона папира из складишта Централне изборне комисије БиХ, а који је намијењен за штампање гласачких листића.

Ово је из СИПА потврђено за сарајевски портал “klix.ba”, али детаље истраге нису могли открити, с образложењем да поступају по налогу Тужилаштва БиХ.

Портал незванично пише да је СИПА од ЦИК-а тражила документацију која се односи на извјештаје о утрошку папира намијењеног за штампање гласачких листића у претходних десет година.

Иначе, ова истрага долази након објаве ревизорског извјештаја о раду ЦИК-а, а у којем су ревизори утврдили да је пописна комисија констатовала да је приликом пописа користила податке о тежинама и димензијама са наљепница на оригинално запакованим палетама, док је на 14 палета, које су отворене и гдје су кориштени папири, стање папира евидентирано на основу постојеће складишне евиденције и пропратне складишне документације, те закључили да се на овај начин не може поуздано утврдити тачна тежина (количина папира) на палетама.

У извјештају Канцеларије за ревизију институција БиХ за ЦИК наводи се да пописна комисија ЦИК-а није могла утврдити стварну количину папира са воденим жигом, јер Комисија не посједује вагу.

“С обзиром на то да је у складишној евиденцији као јединица мјере за папир наведен килограм, а да Комисија не посједује вагу, није вршена провјера количине папира у складишту. С обзиром на то да се већ дужи низ година залихе папира у складишту акумулирају, а имајући у виду чињеницу да је папир роба која временом губи на квалитету, потребно је, приликом планирања набавке папира, која се спроводи сваке двије године, узети у обзир и постојеће залихе у складишту”, наведено је у извјештају.

Подсјећамо, медији су раније објавили извјештај Комисије за попис из 2014. према коме је најмање 35,8 тона папира набављеног за штампање гласачких листића нестало из складишта Централне изборне комисије БиХ. Из ЦИК-а су до сада демантовали такве информације.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here