Руси чекају одговоре у вези са забраном уласка Прилепину у БиХ

0
944

Амбасада Руске Федерације у БиХ ни јуче није добила одговор од надлежних институција у БиХ из којих разлога је руском књижевнику Захару Прилепину забрањен улазак у БиХ.

– Још нисмо добили ништа званично – рекли су “Гласу Српске” у овој амбасади.

У међувремену су на површину избиле нове недоумице о томе ко је забранио улаз Прилепину. Министар безбједности БиХ Драган Мектић рекао је јуче да безбједносне агенције у БиХ имају базе података о “инкриминисаним лицима у којима је више хиљада оних који не могу ући у БиХ и углавном су афро-азијског поријекла”, те поновио да нема везе са забраном уласка.

– Међутим, Прилепин је у БиХ улазио више од 30 пута, а само једном је то евидентирано. Његова ултрадесничарска партија је забрањена у Русији, а овдје је долазио с циљем разбијања опозиције – рекао је Мектић, додавши да не постоји листа непожељних Руса.

У Граничној полицији БиХ јуче је “Гласу Српске” речено да је забрана Прилепину у систем унесена у марту ове године. Ова институција нема податке о томе на који начин је одлука донесена.

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је Срни да је “министар безбједности у Савјету министара Драган Мектић потврдио да су званичници СДС-а у заједничким институцијама на директан начин умијешани у доношење одлуке о забрани уласка руском књижевнику Захару Прилепину у БиХ”.

– Мектићева тврдња да је руски писац укључен у активности разбијања опозиције у Републици Српској је нетачна и смијешна. То је класичан “лов на вјештице” и лош изговор за дипломатски скандал и штету коју су СДС и СДА очигледно направили у билатералним односима са нашим пријатељима из Руске Федерације – упозорио је Кошарац.

Он је поручио Мектићу да СНСД-у нису потребне било чије услуге како би политички разбио већ разбијену опозицију у Републици Српској.

– Мектић је очигледно толико заслијепљен мржњом према институцијама Републике Српске да слијепо вјерује у све што му сервирају странци и Осман Мехмедагић Осмица, тјелохранитељ породице Изетбеговић на челу Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ – нагласио је Кошарац.

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић рекао је да, док не буде имао све информације, неће да коментарише забрану уласка у БиХ Захару Прилепину, те додао да сматра да Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ није могла донијети такву одлуку.

  • Сада истражујем како је дошло до тога. Оно што сам добио је да је ОБА издала наредбу. Према мом тумачењу права, она не може издавати наредбу – рекао је Иванић новинарима на Палама.

Додиково писмо стигло у Предсједништво

Из Кабинета српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића рекли су “Гласу Српске” да су добили писмо предсједника Републике Српске Милорада Додика и да ништа више од тога не могу рећи. Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак јуче није одговарао на наше позиве.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here