Република Српска и Срби у БиХ најважније национално питање Србије (ВИДЕО)

0
842

У Бањалуци је одржан састанак предсједника Републике Српске Милорада Додика и предсједнице Владе Републике Српске Жељке Цвијановић са министром иностраних послова Србије Ивицом Дачићем.

Дачић је нагласио да Српска има подршку Србије и апеловао на све да не забораве да је Република Српка једна и да сви воде рачуна о њеној будућности и односима са Србијом.

– За нас је питање Републике Српске и српског народа у БиХ питање од националног значаја број један – истакао је он.

Дачић је нагласио да Србија нема намјеру да дестабилизује овај простор.

Подсјетио је на заједничке активности, те недавно одржану сједницу двије владе у Требињу, рекавши да је она представља континуитет успјешне сарадње и заједничког рада на важним пројектима.

Дачић је истакао да је та сарадње у складу са споразумом о специјалним везама, те да су заједнички урађени и раде се многи инфраструктурни пројекти.

Он је рекао да у вези важних животних питања не треба правити политичку причу, те да је грађанима најбитнији просперитет.

Шеф српске дипломатије је навео да ће државни врх Србије доћи у Бањалуку 17. септембра, када ће у Републику Српску доћи министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

Додик је подсјетио на заједничке активности и висок степен сарадње Српске и Србије, те захвалио Дачићу на подршци Републици Српској.

– Република Српска Србију посматра као гарант Дејтонског споразума. Политички ставови изражени о питању „слова“ Дејтонског споразума основа су за наше активности – рекао је предсједник Српске.

Он је истакао да су Срби у Републици Српској и Србији један народ, те да је за Српску формално питање границе, коју таквом не доживљава, али да је неопростиво што то још није ријешено између БиХ и Србије.

Додик је захвалио Влади Србије за средства донирана за пројекте локалних заједница у Републици Српској. Потврдио је да ће ускоро у Источном Сарајеву бити отворена Болница „Србија“, те да ће предсједник Србије Александар Вучић тим поводом донирати пет, шест амбулантних возила домовима здравља у Српској.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here