Радост Бајрама подијелити са најближима, пријатељима и комшијама

0
702

Муслимани у БиХ и широм свијета дочекују данас Курбан-бајрам, празник приношења жртве или Хаџијски бајрам, вријеме обављања хаџа, те је то најзначајнији исламски празник.

Највећи исламски празник Курбан бајрам почеће данас, а славиће се четири дана.

Празник се зове Курбан бајрам јер се на тај дан приноси жртва – курбан (овца или говече), што значи приближавање богу приближавањем људима. Приношење жртве значајан је дио хаџа. Тај обред обављају сви који за то имају могућности. Обичај је да се месо од курбана дијели сиротињи, комшијама и родбини. Курбан бајрам се назива и хаџијски зато што се тога дана завршава главно годишње ходочашће Кабе у Меки.

Хаџ је једна од пет главних вјерских обавеза за пунољетне припаднике исламске вјере, уколико они могу финансирати трошкове ходочашћа , а да не доведу у питање опстанак и нормалан живот породице. Хаџилук се не сматра само испуњавањем божје заповијести него и доказом једнакости свих припадника исламске вјере пред Алахом, а циљ му је и потврда јединства и солидарности исламског свијета.

Првог дана празника обавља се бајрамска молитва -Бајрам намаз. Сви муслимански вјерски празници рачунају се по мјесечевој, а не по сунчевој години, а Курбан бајрам „пада“ два мјесеца и десет дана послије Рамазанског Бајрама.

Начелник Општине Пале Бошко Југовић је свим припадницима исламске вјероисповјести пожелио сретне бајрамске празнике.

“Поводом наступајућег Курбан бајрама, свим грађанима исламске вјероисповјести који живе на подручју општине Пале као и у цијелој  Босни и Херцеговини,  честитам предстојећи Курбан бајрам, уз жељу да празничну радост подијелите са вашим најближима, пријатељима и комшијама. Нека вам Бајрам протекне у здрављу и добром расположењу”, честитао је Југовић.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here