Препорука за вреле дане – лагана одјећа и вода, вода, вода!

0
751

Високе температуре у ово доба године нису изненађење, а није изненађење ни да љекари због тога имају више посла. Неопходно је пити довољно воде, носити лагану гардеробу од природних материјала и избегавати излазак на сунце у најтоплијем дијелу дана, подсјећају љекари на „правила понашања“ у врелим данима.

Промјене расположења и здравствени проблеми при наглој промјени времена приписују се углавном метереоптама. Међутим, ћудљиво вријеме уз високе температуре утиче на све, па и на дјецу. Најугроженији су, очекивано, хронични болесници.

„Кардиваскуларни болесници су најосетљивији на промене времена, нарочито хипертоничари (високи притисак). Врућина изазива ширење крвних судова па долази до наглог пада притиска, а због прекомерног знојења губе се електролити важни за срчани рад“, каже за РТС др Дубравка Рајић, кардиолог у Ургентном центру КЦС.

Др Рајић подсјећа да хронични болесници треба редовно да узимају преписане љекове, док би пацијентима са повишеним крвним притиском терапија требало да се коригује. „Зимска терапија“ би, објашњава, могла да буде прејака у врелим данима.

Универзална препорука, и за здраве и за болесне могла би да гласи – вода, вода, вода!

Наиме, најважније је рехидрирање организма, односно, надокнада течности која се изгуби путем зноја.

„У овако врелим данима, ако се налазите на сунцу, требало би да пијете по једну чашу воде на сваких двадесетак минута“, истиче др Рајић.

За хроничне болеснике важи и препорука да од 10 до 18 часова буду у затвореним, расхлађеним просторијама, а за све остале да носе лагану памучну гардеробу светлијих боја и, наравно, флашицу воде.

Уз то, температуре у просторијама расхлађеним клима уређајима не сме да буде драматично нижа од спољне, а из њих треба излазити постепено како би организам могао да се привикне.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

18 − 3 =