Предсједник Додик и патријарх Иринеј у Бихаћу на освештању Храма

0
878

У Бихаћу је почело освештање Храма Свете Тројице, а Свету архијерејску литургију служи Његова светост патријарх српски Иринеј, уз саслужење више архијереја Српске православне цркве.

Кум храма је Младен Милановић, којем ће данас, као и бившем директору Секретаријата за вјере Јови Турањанину, бити додијељени Орден Краља Милутина за допринос изградњи овог храма, док ће бившем градоначелнику Бихаћа Хамдији Липовачи бити додијељен Орден Светог Саве.

Предсједник  Републике Српске Милорад Додик присуствоваће освештању храма, а претходно ће положити вијенац на спомен подручје Гаравице, најављено је из кабинета предсједника Републике Српске.

Стари храм Српске православне цркве у центру Бихаћа подигнут је и освештан 1898. године, срушен је 1941. године у вријеме Независне Државе Хрватске.

Послије Другог свјетског рата на мјесту гдје је био храм подигнута је зграда општине.

Општина Бихаћ је тек 1987. године додијелила Српској православној цркви нову, али неадекватну локацију, неповољну за изградњу новог храма, са намјером да Црква од тога одустане.

Трудом и залагањем Његовог преосвештенства епископа бањалучког Јефрема темељи новог храма освештани су 26. јуна 1987. године. До 1992. године храм је подигнут до крова, али је почетак рата зауставио градњу.

У периоду од 1992. до 1995. године оштећена је купола храма, као и дијелови пода. Његова изградња је настављена почетком 2012. године.

Његова светост патријарх српски Иринеј стигао је синоћ у Босански Петровац.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here